Śledzie z grzybami korniszonami i cebulą to przyjemna odmiana dla fanów śledzi, którzy nie mają pomysłu na nową odsłonę ich ulubionych ryb. Ten przepis powstał w mojej głowie po tym, jak pozostało mi trochę suszonych grzybów po świętach i trzeba je było w jakiś sensowny sposób zagospodarować. Oprócz słonych śledzi mamy zatem tutaj chrupiące korniszony oraz grzyby wraz z wywarem z ich gotowania, a także drobniutko posiekaną cebulę. Takie zestawienie wymaga „macerowania” przez minimum 48 godzin. Warto czekać, bo śledzie z grzybami, korniszonami i cebulą są naprawdę wyjątkowe.

 

ŚLEDZIE Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów śledzi a’la matjas w oliwie;
  • kilka suszonych grzybów;
  • kilka korniszonów;
  • 1 cebula;
  • sos chilli;
  • mielona, słodka papryka;
  • oliwa extra vergine;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Bazą są oczywiście śledzie typu matjas. Przygotuj ich 300 gramów – umyj pod bieżącą wodą, a następnie płucz w zimnej wodzie około 30 minut, aż uzyskasz żądaną słoność. Pamiętaj jednak, że korniszony również są słone, zatem lepiej pozbawić śledzi nadmiaru słoności już teraz, ponieważ właśnie korniszony oddadzą później swą słoność.

 

2. W międzyczasie mocz kilka suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki) w gorącej wodzie, a potem gotuj je około 30 minut na wolnym ogniu do miękkości. Przestudź.

 

3. Do miski wlej 60 ml oliwy extra vergine. Dodaj posiekane w małe słupki korniszony oraz pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę. Zarówno ilość grzybów, korniszonów i cebuli zależy od Ciebie. Trudno podać mi optymalne ilości, bo jeden woli więcej grzybka, inny więcej ogórka; po prostu eksperymentuj.

 

4. Przestudzone grzyby posiekaj w słupki wielkości zbliżonej do pokrojonych korniszonów. Dodaj pół łyżeczki ostrego sosu chilli (u mnie sriratcha).

 

5. Do miski przełóż posiekane grzyby i wlej wywar z gotowania grzybów.

 

6. Dopraw jedną łyżeczką słodkiej, mielonej papryki.

 

7. Wymoczone śledzie pokrój w cienkie paseczki tak, żeby wielkości były zbliżone do pokrojonych korniszonów i grzybów. Albo zrób to po swojemu…

 

8. Śledzie przełóż do miseczki i wymieszaj z pozostałymi składnikami; dopraw całość według uznania, jeżeli potrzeba.

 

9. Śledzie przełóż do małego słoika i zamknij go szczelnie. Śledzie z grzybami, korniszonami i cebulą są gotowe.

 

10. Zamknięty słoik ze śledziami wstaw do lodówki na 48 godzin.

 

11. Śledzie z grzybami korniszonami i cebulą znakomicie pasują na każdą okazję.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *