Śledzie z fenkułem to moja kolejna wersja „śledzi w oleju”. W tej wersji zamiast połowy cebuli dodałem bulwę kopru włoskiego, dzięki czemu śledzie nabrały lekkiego, anyżkowego posmaku. Wiem, że tego posmaku nie lubi znaczna część osób, ale uwierzcie – te śledzie naprawdę maja jedynie lekką nutę anyżu. Jako dodatków użyłem świeżej papryki, czarnych i zielonych oliwek oraz kaparów. NIe mogło oczywiście zabraknąć natki kopru, która z niewiadomych dla mnie przyczyn nie jest u nas dostępna w pęczkach. No i w takim „greckim” zestawieniu ziele angielskie stało się oczywistą oczywistością.

 

ŚLEDZIE Z FENKUŁEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów śledzi a’la matjas;
  • 1 duża cebula;
  • 1 średnia bulwa kopru włoskiego;
  • połowa czerwonej papryki;
  • mała garść czarnych oliwek;
  • mała garść zielonych oliwek;
  • 1 łyżka kaparów;
  • natka kopru włoskiego (od bulwy);
  • pęczek koperku;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • olej rzepakowy lub inny (najlepiej nierafinowany);
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, bulwę kopru włoskiego posiekaj podobnie. Natkę kopru oderwij i odłóż na bok.

 

3. Świeży koperek w takim zestawieniu znaleźć się musiał. Opłucz go pod bieżąca wodą, przesiekaj i dodaj do pokrojonych cebuli i kopru.

 

4. Paprykę umyj, osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w drobną kostkę.

 

5. Oliwki pokrój w plasterki, kapary pozostaw w całości.

 

6. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w osobnej misce. NIe ma sensu w przypadku tak „sypkich” składników układać warstw, więc ich wymieszanie poza słoikiem wydaje się rozsądniejsze.

 

7. Śledzie wymocz w zimnej wodzie lub w mleku, aż stracą nadmiar słoności. Następnie pokrój je w małe kawałki.

 

8. W małym słoiku układaj na zmianę warstwy warzyw i śledzia. W środek włóż kilka ziaren ziela angielskiego. Posyp w środku również świeżo zmielonym pieprzem.

 

9. Zalej wszystko olejem; potrząsaj słoiczkiem, aby olej oblepił każdy kawałek śledzia i warzyw. Na wierzchu rozłóż dodatkowo natkę kopru włoskiego.

 

10. Zamknij szczelnie słoiczek i wstaw go do lodówki minumum na dobę, aby śledzie „przegryzły się”.

 

11. Śledzie z fenkułem podawaj ze świeżym pieczywem.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *