Śledzie w sosie musztardowym to kolejna pyszna propozycja dla amatorów ryb. Nawet jeżeli znacie takie śledzie z półek sklepowych to z pewnością sos musztardowy, jaki jedliście do tej pory nie był tak odlotowy, jak mój. Wyczuć w nim można kwaskowość, ostrość, delikatny smak gorczycy chrupiącej lekko pod zębami i odrobinę przyprawy curry. Plus śledzie a’la matjas albo takie marynowane (typu bismarck) – wszystko zależy od Twoich preferencji. Bez względu, jakich śledzi użyjesz moje śledzie w sosie musztardowym zrobią furorę na Twoim stole.

 

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów śledzi a’la matjas (lub marynowanych typ bismarck);
  • musztarda ostra;
  • musztarda z całą gorczycą;
  • majonez;
  • 18% kwaśna, gęsta śmietana;
  • przyprawa curry;
  • mielona kurkuma;
  • marynowana cebula;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Śledzie a’la matjas wymocz z zimnej wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru słoności. Jeżeli używasz „bismarcków” moczenie nie jest konieczne. Pokrój ryby w nieduże kawałki.

 

3. Pokrojone śledzie przełóż do dużej miski. W małej misce przygotuj sos; w tym celu włóż do niej 3 kopiate łyżki dobrej śmietany oraz dodaj 2 kopiate łyżeczki musztardy z gorczycą, 2 łyżeczki ostrej musztardy i pół łyżeczki przyprawy curry.

 

4. Do sosu dodaj 2 kopiate łyżeczki majonezu i wymieszaj go. Marynowaną cebulę posiekaj według własnego uznania (marynowana cebula jest sprzedawana razem ze śledziami typu bismarck; jeżeli jej nie masz użyj zwykłej cebuli przelanej wrzątkiem).

 

5. Pora „wykończyć” sos. W moim przypadku dla poprawy smaku dodałem jeszcze po 1 kopiatej łyżeczce ostrej musztardy i musztardy z całą gorczycą.

 

6. Sos ma już znakomity smak, ale trzeba poprawić kolor – dodaj płaską łyżeczkę mielonej kurkumy. Wymieszaj dokładnie sos. Jeżeli wolisz mocniejszy smak dodaj jeszcze nieco przyprawy curry – zawsze doprawiaj potrawy według własnego upodobania.

 

7. Jeżeli sos jest nieco zbyt kwaśny dodaj szczyptę (ale naprawdę niewielką szczyptę) cukru dla przełamania smaku.

 

8. Do miski ze śledziami dodaj posiekaną marynowaną cebulę (ilość według własnego uznania).

 

9. Do śledzi wlej przygotowany sos musztardowy i wymieszaj wszystko, aby sos dokładnie oblepił rybę.

 

10. Śledzie w sosie musztardowym przełóż do niedużego słoiczka, zamknij go szczelnie i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”.

 

11. Śledzie w sosie musztardowym podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem lub dymką. Coś niepowtarzalnego.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *