ŚLEDZIE W SOSIE musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym to kolejna pyszna propozycja dla amatorów ryb. Nawet jeżeli znacie takie śledzie z półek sklepowych to z pewnością sos musztardowy, jaki jedliście do tej pory nie był tak odlotowy, jak mój. Wyczuć w nim można kwaskowość, ostrość, delikatny smak gorczycy chrupiącej lekko pod zębami i odrobinę przyprawy curry. Plus śledzie a’la matjas albo takie marynowane (typu bismarck) – wszystko zależy od Twoich preferencji. Bez względu, jakich śledzi użyjesz moje śledzie w sosie musztardowym zrobią furorę na Twoim stole.

 

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów śledzi a’la matjas (lub marynowanych typ bismarck);
  • musztarda ostra;
  • musztarda z całą gorczycą;
  • majonez;
  • 18% kwaśna, gęsta śmietana;
  • przyprawa curry;
  • mielona kurkuma;
  • marynowana cebula;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ŚLEDZIE W SOSIE musztardowym

 

2. Śledzie a’la matjas wymocz z zimnej wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru słoności. Jeżeli używasz „bismarcków” moczenie nie jest konieczne. Pokrój ryby w nieduże kawałki.

ŚLEDZIE W SOSIE musztardowym

 

3. Pokrojone śledzie przełóż do dużej miski. W małej misce przygotuj sos; w tym celu włóż do niej 3 kopiate łyżki dobrej śmietany oraz dodaj 2 kopiate łyżeczki musztardy z gorczycą, 2 łyżeczki ostrej musztardy i pół łyżeczki przyprawy curry.

ŚLEDZIE W SOSIE musztardowym

 

4. Do sosu dodaj 2 kopiate łyżeczki majonezu i wymieszaj go. Marynowaną cebulę posiekaj według własnego uznania (marynowana cebula jest sprzedawana razem ze śledziami typu bismarck; jeżeli jej nie masz użyj zwykłej cebuli przelanej wrzątkiem).

ŚLEDZIE W SOSIE musztardowym

 

5. Pora „wykończyć” sos. W moim przypadku dla poprawy smaku dodałem jeszcze po 1 kopiatej łyżeczce ostrej musztardy i musztardy z całą gorczycą.

ŚLEDZIE W SOSIE musztardowym

 

6. Sos ma już znakomity smak, ale trzeba poprawić kolor – dodaj płaską łyżeczkę mielonej kurkumy. Wymieszaj dokładnie sos. Jeżeli wolisz mocniejszy smak dodaj jeszcze nieco przyprawy curry – zawsze doprawiaj potrawy według własnego upodobania.

ŚLEDZIE W SOSIE musztardowym

 

7. Jeżeli sos jest nieco zbyt kwaśny dodaj szczyptę (ale naprawdę niewielką szczyptę) cukru dla przełamania smaku.

ŚLEDZIE W SOSIE musztardowym

 

8. Do miski ze śledziami dodaj posiekaną marynowaną cebulę (ilość według własnego uznania).

ŚLEDZIE W SOSIE musztardowym

 

9. Do śledzi wlej przygotowany sos musztardowy i wymieszaj wszystko, aby sos dokładnie oblepił rybę.

ŚLEDZIE W SOSIE musztardowym

 

10. Śledzie w sosie musztardowym przełóż do niedużego słoiczka, zamknij go szczelnie i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”.

ŚLEDZIE W SOSIE musztardowym

 

11. Śledzie w sosie musztardowym podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem lub dymką. Coś niepowtarzalnego.

ŚLEDZIE W SOSIE musztardowym

Przepis na INDYKA w sosie MUSZTARDOWYM znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *