śledzie w śmietanie z winogronami

Śledzie w śmietanie z winogronami to odmiana od tradycyjnych, polskich śledzi w śmietanie. W zależności od tego, jak dojrzałych użyjesz winogron Twoje śledzie mogą smakować całkowicie odmiennie od tych tradycyjnych, w śmietanie. Jeżeli jednak winogron dodasz niezbyt wiele, a w dodatku będą one średnio dojrzałe znacząco nie wpłyną na smak śledzi. Jak widzisz moje śledzie w śmietanie z winogronami mogą smakować niemal za każdym razem nieco inaczej, co jest ich wielką zaletą. Koniecznie wypróbujcie, bo jest naprawdę smacznie.

 

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów śledzi typu matjas;
  • 300 gramów gęstej, kwaśnej śmietany wysokiej jakości;
  • 1-2 cebule (najlepiej białe, tzw. czosnkowe);
  • 200 gramów dojrzałych białych winogron;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE z winogronami

 

2. Śledzie mocz w zimnej wodzie, aby pozbawić je nadmiaru słoności. Nadmiaru to słowo klucz. Gdy śledzie będziesz moczyć zbyt długo pozbawisz je nie tylko słoności, ale również smaku w ogóle… Kilkanaście minut moczenia śledzi powinno w zupełności wystarczyć…

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE z winogronami

 

3. Cebule obierz, pokrój w piórka i zalej wrzącą wodą.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE z winogronami

 

4. Po około 1 minucie odcedź cebulę i przelej ją dość obficie zimną wodą. Dzięki takiemu zabiegowi cebula nieco straci na swej ostrości.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE z winogronami

 

5. Tak przygotowaną cebulę odłóż na bok, aż całkiem przestygnie.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE z winogronami

 

6. Winogrona umyj, dobrze osusz i wybierz takie niezbyt duże, za to dobrze dojrzałe. No chyba, że wolisz kwaśniejsze… Te większe przekrój na pół albo na jeszcze mniejsze kawałki.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE z winogronami

 

7. Namoczone śledzie dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój śledzie w małe kawałki.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE z winogronami

 

8. Wszystkie składniki gotowe, pora jeszcze przygotować kwaśną śmietanę. Postaraj się zdobyć taką bez chemii, jak najlepszą. W Krakowie kupisz taką np. na Starym Kleparzu w serowarni Magdalenka.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE z winogronami

 

9. Śledzie, winogrona i cebulę włóż do miski. Pamiętaj, to Ty decydujesz  proporcjach i ilościach użytych składników.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE z winogronami

 

10. Znakomita, gęsta, kwaśna śmietana idealnie spoi wszystkie składniki i uczyni, że Twoje śledzie w śmietanie z winogronami smakować będą wybornie. Nie oszczędzaj na składnikach – kupuj tylko te dobrej jakości.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE z winogronami

 

11. Szybko zorientujesz się, że dobrej śmietany nigdy za dużo. Na koniec Twoje śledzie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE z winogronami

 

12. Przełóż śledzie w śmietanie z winogronami do słoika i zamknij. Włóż słoik ze śledziami na 2-3 dni, aby śledzie przemacerowały się.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE z winogronami

 

13. Śledzie w śmietanie z dodatkiem winogron – gdy użyjesz wysokiej jakości śledzi, dojrzałych winogron i fantastycznej śmietany – zaskoczą Cię swym wyjątkowym smakiem. Zobaczysz, że śledzie w śmietanie z dodatkiem winogron mogą smakować dużo lepiej, aniżeli te „tradycyjne”, bez żadnych dodatków…

śledzie w śmietanie z winogronami

Wypróbuj również moje ROLMOPSY – przepis na nie znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *