Śledzie w śmietanie z winogronami i białą cebulą

Śledzie w śmietanie czyli małe kawałki śledzia matiasa zmieszane z kwaśną śmietaną z dodatkiem cebuli i białych winogron.

Śledzie w śmietanie z winogronami to odmiana od tradycyjnych, polskich śledzi w śmietanie. W zależności od tego, jak dojrzałych użyjesz winogron Twoje śledzie mogą smakować całkowicie odmiennie od tych tradycyjnych, w śmietanie. Jeśli jednak winogron dodasz niezbyt wiele, a w dodatku będą one średnio dojrzałe znacząco nie wpłyną na smak śledzi. Jak widzisz moje śledzie mogą smakować niemal za każdym razem nieco inaczej, co jest ich wielką zaletą. Koniecznie wypróbuj, bo jest naprawdę smacznie.

Składniki

250 gramów śledzi typu matjas;
300 gramów gęstej, kwaśnej śmietany wysokiej jakości;
1 lub 2 cebule (najlepiej białe, tzw. czosnkowe);
200 gramów dojrzałych białych winogron;
sól, pieprz;

Przepis na śledzie w śmietanie

Śledzie mocz w zimnej wodzie, aby pozbawić je nadmiaru słoności. Nadmiaru to słowo klucz. Gdy śledzie będziesz moczyć zbyt długo pozbawisz je nie tylko słoności, ale również smaku w ogóle. Kilkanaście minut moczenia śledzi powinno w zupełności wystarczyć.

Cebule obierz, pokrój w piórka i zalej wrzącą wodą. Po około 1 minucie odcedź cebulę i przelej ją dość obficie zimną wodą. W ten sposób pozbawisz cebulę nieco ostrości. Tak przygotowaną cebulę odłóż na bok, aż całkiem przestygnie, wykorzystasz ją później.

Winogrona umyj, dobrze osusz i wybierz takie niezbyt duże, za to dobrze dojrzałe. No chyba, że wolisz kwaśniejsze. Te większe przekrój na pół albo na jeszcze mniejsze kawałki. Namoczone śledzie dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój je w małe kawałki.

Wszystkie składniki gotowe, pora jeszcze przygotować kwaśną śmietanę. Postaraj się zdobyć taką bez chemii, jak najlepszą.

Śledzie, winogrona i cebulę włóż do miski. Pamiętaj, to Ty decydujesz proporcjach i ilościach użytych składników. Następnie dodaj do miski śmietanę. Znakomita, gęsta, kwaśna śmietana idealnie spoi wszystkie składniki i sprawi, że Twoje śledzie w śmietanie smakować będą wybornie.  Szybko zorientujesz się, że dobrej śmietany nigdy za dużo.

Śledzie w śmietanie propozycja podania

Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż śledzie do słoika, zamknij słoik i włóż go na 2 dni do lodówki. Gdy użyjesz wysokiej jakości śledzi, dojrzałych winogron i fantastycznej śmietany, zaskoczą Cię swym wyjątkowym smakiem. Zobaczysz, że te śledzie mogą smakować dużo lepiej, aniżeli te „tradycyjne”, bez żadnych dodatków.


Wypróbuj mój przepis na śledzie z imbirem w śmietanie na ostro.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *