śledzie w śmietanie z winogronami

Śledzie w śmietanie z winogronami to odmiana od tradycyjnych, polskich śledzi w śmietanie. W zależności od tego, jak dojrzałych użyjesz winogron Twoje śledzie mogą smakować całkowicie odmiennie od tych tradycyjnych, w śmietanie. Jeżeli jednak winogron dodasz niezbyt wiele, a w dodatku będą one średnio dojrzałe znacząco nie wpłyną na smak śledzi. Jak widzisz moje śledzie w śmietanie z winogronami mogą smakować niemal za każdym razem nieco inaczej, co jest ich wielką zaletą. Koniecznie wypróbujcie, bo jest naprawdę smacznie.

 

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów śledzi typu matjas;
  • 300 gramów gęstej, kwaśnej śmietany wysokiej jakości;
  • 1-2 cebule (najlepiej białe, tzw. czosnkowe);
  • 200 gramów dojrzałych białych winogron;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Śledzie mocz w zimnej wodzie, aby pozbawić je nadmiaru słoności. Nadmiaru to słowo klucz. Gdy śledzie będziesz moczyć zbyt długo pozbawisz je nie tylko słoności, ale również smaku w ogóle… Kilkanaście minut moczenia śledzi powinno w zupełności wystarczyć…

 

3. Cebule obierz, pokrój w piórka i zalej wrzącą wodą.

 

4. Po około 1 minucie odcedź cebulę i przelej ją dość obficie zimną wodą. Dzięki takiemu zabiegowi cebula nieco straci na swej ostrości.

 

5. Tak przygotowaną cebulę odłóż na bok, aż całkiem przestygnie.

 

6. Winogrona umyj, dobrze osusz i wybierz takie niezbyt duże, za to dobrze dojrzałe. No chyba, że wolisz kwaśniejsze… Te większe przekrój na pół albo na jeszcze mniejsze kawałki.

 

7. Namoczone śledzie dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój śledzie w małe kawałki.

 

8. Wszystkie składniki gotowe, pora jeszcze przygotować kwaśną śmietanę. Postaraj się zdobyć taką bez chemii, jak najlepszą. W Krakowie kupisz taką np. na Starym Kleparzu w serowarni Magdalenka.

 

9. Śledzie, winogrona i cebulę włóż do miski. Pamiętaj, to Ty decydujesz  proporcjach i ilościach użytych składników.

 

10. Znakomita, gęsta, kwaśna śmietana idealnie spoi wszystkie składniki i uczyni, że Twoje śledzie w śmietanie z winogronami smakować będą wybornie. Nie oszczędzaj na składnikach – kupuj tylko te dobrej jakości.

 

11. Szybko zorientujesz się, że dobrej śmietany nigdy za dużo. Na koniec Twoje śledzie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

12. Przełóż śledzie w śmietanie z winogronami do słoika i zamknij. Włóż słoik ze śledziami na 2-3 dni, aby śledzie przemacerowały się.

 

13. Śledzie w śmietanie z dodatkiem winogron – gdy użyjesz wysokiej jakości śledzi, dojrzałych winogron i fantastycznej śmietany – zaskoczą Cię swym wyjątkowym smakiem. Zobaczysz, że śledzie w śmietanie z dodatkiem winogron mogą smakować dużo lepiej, aniżeli te „tradycyjne”, bez żadnych dodatków…

śledzie w śmietanie z winogronami

Wypróbuj również moje ROLMOPSY – przepis na nie znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *