ŚLEDZIE w PIEPRZU z oliwkami na zielono

Śledzie w pieprzu to moja propozycja na dzisiaj. To super przystawka, wbrew pozorom wcale nie tak ostra w smaku, jakby na to wskazywała nazwa. Do moich „zielonych” śledzi proponuję olej rzepakowy nierafinowany, czyli bardzo zdrowy, o pięknym, złotym kolorze i charakterystycznym smaku. Nie każdemu taki olej podejdzie, dlatego możecie zastąpić go innym, swoim ulubionym. Oprócz marynowanego zielonego pieprzu w tej potrawie znalazły się również cebula (obowiązkowa do śledzi), zielone oliwki, kapary i świeży koperek. Zestawienie naprawdę ciekawe w smaku, a całość delikatna i smaczna, z nieznaczną ledwie nutą ostrości.

 

ŚLEDZIE W PIEPRZU

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów filetów śledziowych a’la matjas;
  • 1 duża cebula;
  • pęczek świeżego koperku;
  • garść zielonych oliwek bez pestek;
  • garść kaparów;
  • 2-3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu;
  • olej rzepakowy nierafinowany;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 300 gramów filetów śledziowych a’la matjas, 1 duża cebula, pęczek świeżego koperku, garść zielonych oliwek bez pestek, garść kaparów, 2-3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu, olej rzepakowy nierafinowany. Na początku opłucz śledzie pod bieżącą wodą, a następnie mocz je w zimnej wodzie około 30 minut, aż uzyskają pożądaną przez Ciebie słoność.

ŚLEDZIE w PIEPRZU z oliwkami na zielono

 

2. Wlej 100-150 ml oleju rzepakowego do miski. Oliwki, kapary i pieprz wyjmij z zalew i osusz na ręcznikach papierowych.

ŚLEDZIE w PIEPRZU z oliwkami na zielono

 

3. Przesiekane grubo oliwki, kapary i ziarna zielonego pieprzu wrzuć do miski z olejem. Posiekaj cebulę w drobną kostkę i również włóż do miski.

ŚLEDZIE w PIEPRZU z oliwkami na zielono

 

4. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dodaj trzy czwarte posiekanego pęczka koperku.

ŚLEDZIE w PIEPRZU z oliwkami na zielono

 

5. Sam zielony pieprz w ziarnach nie da takiej ostrości, jakiej można by oczekiwać. Dlatego dodatkowo włóż do moździerza 1-2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu i utłucz go. Tak utłuczony pieprz przełóż do miski z olejem. Wymieszaj wszystko dokładnie; pyszny i aromatyczny olej z dodatkami jest gotowy – śledzie w pieprzu będą cudne.

ŚLEDZIE w PIEPRZU z oliwkami na zielono

 

6. Wypłukane śledzie pokrój w cienkie paseczki. W małym słoiczku na dnie rozłóż warstwę śledzi, a na nie nałóż warstwę oleju z dodatkami. Posyp świeżym koperkiem.

ŚLEDZIE w PIEPRZU z oliwkami na zielono

 

7.  Układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników; najpierw śledzie.

ŚLEDZIE w PIEPRZU z oliwkami na zielono

 

8. Na śledzie ponownie olej z dodatkami i świeży koperek.

ŚLEDZIE w PIEPRZU z oliwkami na zielono

 

9. Gdy wszystkie składniki znajdą się w słoiku zamknij go i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby składniki „przegryzły się”.

ŚLEDZIE w PIEPRZU z oliwkami na zielono

 

10. Śledzie w pieprzu podawaj posypane świeżym koperkiem. Oto znakomita pozycja dla amatorów śledzi.

ŚLEDZIE w PIEPRZU z oliwkami na zielono

Wypróbuj także ŚLEDZIE z WINOGRONAMI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *