Śledzie opiekane są często nazywane „zielonymi” ze względu na użycie młodych (jak niedojrzałe owoce) śledzi. To absolutny hit polskiej kuchni, który pokazuje, że aby zjeść dobre ryby nie potrzeba wydawać na nie sporych sum. Śledzie są bardzo tanie, pyszne i zdrowe, a przyrządzone w zalewie octowej kruszeją i nabierają delikatności. Ważne, aby kupić śledzie takie nie za duże, najlepiej tuszki. Oczywiście co najważniejsze, muszą to być śledzie surowe, niesolone, jak najświeższe.

 

ŚLEDZIE OPIEKANE

SKŁADNIKI:

  • 700 gramów surowych śledzi (tuszki);
  • ocet spirytusowy;
  • 3 listki laurowe;
  • trochę pieprzu w ziarnach;
  • 2 posiekane ząbki czosnku;
  • pół łyżeczki ziaren kolendry;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • pół łyżeczki gorczycy;
  • 1 łyżka cukru;
  • sól;
  • mąka pszenna;
  • 2 duże cebule;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około 700 gramów surowych śledzi (tuszki) umyj pod bieżącą wodą, odetnij ogonki, płetwy. Osusz ręcznikami papierowymi.

 

2. Śledzie dobrze posól z obu stron oraz wewnątrz lub mocz przez 4 godziny w solance składającej się z 2 szklanek wody i 2 łyżeczek soli.

 

3. W międzyczasie do garnka wlej 4 szklanki zimnej wody i szklankę octu spirytusowego oraz dodaj: 3 listki laurowe, trochę pieprzu w ziarnach, 2 posiekane ząbki czosnku, pół łyżeczki ziaren kolendry, 5 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 1 łyżkę cukru, pół łyżeczki soli. Wstaw na ogień, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia.

 

4. Tuż przed ich smażeniem delikatnie obtaczaj śledzie w mące.

 

5. Otrzep nadmiar mąki z każdej rybki i wkładaj je natychmiast na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym. Smaż 3 minuty na średnim ogniu.

 

6. Śledzie odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.

 

7. Śledzie są gotowe, gdy są ładnie przyrumienione. Zdejmij je z patelni i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

 

8. Zalewa octowa w międzyczasie powinna być już wystudzona.

 

9. Obierz i pokrój w piórka 2 duże cebule. Zalej cebule wrzątkiem, pozostaw je w nim 1 minutę, a następnie odcedź i pozostaw na durszlaku, aż przestygnie.

 

10. W szklanym naczyniu układaj usmażone śledzie przekładając je cebulą, a następnie zalej przestudzoną zalewą. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny (a przynajmniej na całą noc), aż ryby się „przemacerują”. Śledzie opiekane można przechowywać w lodówce kilka dni, zwykle jednak po dwóch dniach nie ma już czego przechowywać.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *