Śledź w oleju z pomidorami suszonymi, oliwkami i kaparami to wydawać by się mogło dość kuriozalne i radykalne połączenie. Wszak śledzi w Morzu Śródziemnym nie uświadczysz, lecz w Atlantyku i Bałtyku raczej. Skąd zatem pomysł połączenia „naszego” śledzia ze smakami przynależnymi kuchniom basenu Morza Śródziemnego? Odpowiedź jest banalna. Z chęci poszukiwania nowych połączeń dla moich ukochanych śledzi. Zapewniam, że jeżeli nie przesadzicie z dodatkami śledzie będą smakować naprawdę dobrze. Bo w końcu to jednak śledź musi tutaj grać pierwsze skrzypce, a suszone pomidory, kapary i oliwki winny być jedynie dodatkami. Oczywiście cebula do śledzika również być musi.

 

ŚLEDŹ W OLEJU

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów śledzi a’la matjas;
  • 2 cebule;
  • garść czarnych oliwek;
  • kilka suszonych pomidorów w oleju;
  • 1-2 łyżki kaparów;
  • 3 liście laurowe;
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli;
  • olej rzepakowy najlepiej nierafinowany;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Śledzie opłukaj pod bieżącą wodą , a następnie namaczaj w wodzie lub w mleku kilkanaście minut do uzyskania żądanej przez Ciebie słoności.

 

3. Przygotuj czarne oliwki i kapary, pomidory osusz na ręcznikach papierowych z nadmiaru oleju.

 

4. Cebule obierz i pokrój w piórka, oliwki w „oponki”, a suszone pomidory na paseczki.

 

5. Wymoczonego śledzia dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w niezbyt grube paski.

 

6. W małym słoiczku na dnie rozłóż nieco cebuli, a na nią nałóż porcję śledzi. Następnie włóż trochę kaparów, oliwek i suszonych pomidorów.

 

7. Do słoika włóż również liście laurowe, ziele angielskie i płatki suszonego chilli.

 

8. Ułóż kolejną warstwę z pozostałych składników, a na wierzchu rozłóż cebulę.

 

9. Zalej wszystko olejem rzepakowym (najlepiej nierafinowanego) lub innym, swoim ulubionym. Olej powinien sięgać samej góry słoika.

 

10. Zamknij szczelnie słoik i włóż go do lodówki na całą noc, albo jeszcze lepiej na 24 godziny. W tym czasie Twoje śledzie po śródziemnomorsku nabiorą właściwego smaku.

 

11. Śledź w oleju ze śródziemnomorskimi dodatkami smakuje znakomicie, a użyte dodatki jedynie lekko podkreśla jego smak.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *