skala Scoville'a

Skala Scoville’a to swoisty almanach wiedzy. Bo co Ty wiesz o ostrości… chciałoby się rzec przyglądając się skali Scoville’a… A cóż to takiego ta skala, spytacie? Skala ta określa poziom kapsaicyny w papryce i innych produktach. Kapsaicyna to substancja, która powoduje odczuwanie uczucia ostrości. Skupmy się na paprykach.

SKALA SCOVILLE’A PRAWDĘ POWIE

Najpopularniejszą i jedną z najostrzejszych obecnie papryk jest Naga Jolokia, której ostrość określana jest na nieco ponad 1 000 000 w skali Scoville’a (SHU). Dla przykładu dostępna u nas i uważana za niezwykle ostrą papryka habanero ma zaledwie 80 000 SHU… Czysta kapsaicyna to z kolei 16 000 000 SHU! „W 2007 r. firma Blair’s Death Sauces w ramach eksperymentu wypuściła na rynek czystą kapsaicynę w buteleczce o objętości 1 ml. Wyprodukowano zaledwie 999 egzemplarzy produktu. Nie powinien być on spożywany, a nawet otwierany bez odpowiedniej ochrony rąk i oczu. Może on zabić astmatyków i być bardzo niebezpieczny przy kontakcie z wrażliwymi częściami ciała” (Wikipedia). Podczas ostatniego pobytu w Wiedniu znalazłem ULTRA DEATH SAUCE tejże firmy w „znacznie” łagodniejszej wersji: 150 ml sosu chilli o wskaźniku „zaledwie” 1 100 000 SHU…

SZYBKO, PODAJ MI JOGURT!

Pamiętajcie, uczucie ostrości po spożyciu takiego „piekła” załagodzić może jedynie nabiał (jogurt, mleko, kefir) – nigdy woda lub inne płyny, zwłaszcza ogniste… A zatem… Rodaku – OSTROŻNOŚCI w spożywaniu OSTROŚCI!

Obejrzyj film poniżej, aby dowiedzieć się, jak przygotować pyszny, pikantny sos…

A gdy z moich zasobów chcecie coś piekielnego przyrządzić to polecam ZUPĘ POMIDOROWĄ z dodatkiem papryczki chipotle według przepis <<TUTAJ>>. Zapewniam, że dostarczy Wam ona emocji na długie godziny…


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *