Co Ty wiesz o ostrości… chciałoby się rzec przyglądając się skali Scoville’a… A cóż to takiego ta skala, spytacie? Skala Scoville’a określa poziom kapsaicyny w papryce i innych produktach. Kapsaicyna to substancja, która powoduje odczuwanie uczucia ostrości. Skupmy się na paprykach.

OSTRA, CZY NAPRAWDĘ OSTRA

Najpopularniejszą i jedną z najostrzejszych obecnie papryk jest Naga Jolokia, której ostrość określana jest na nieco ponad 1 000 000 w skali Scoville’a (SHU). Dla przykładu dostępna u nas i uważana za niezwykle ostrą papryka habanero ma zaledwie 80 000 SHU… Czysta kapsaicyna to z kolei 16 000 000 SHU! „W 2007 r. firma Blair’s Death Sauces w ramach eksperymentu wypuściła na rynek czystą kapsaicynę w buteleczce o objętości 1 ml. Wyprodukowano zaledwie 999 egzemplarzy produktu. Nie powinien być on spożywany, a nawet otwierany bez odpowiedniej ochrony rąk i oczu. Może on zabić astmatyków i być bardzo niebezpieczny przy kontakcie z wrażliwymi częściami ciała” (Wikipedia). Podczas ostatniego pobytu w Wiedniu znalazłem ULTRA DEATH SAUCE tejże firmy w „znacznie” łagodniejszej wersji: 150 ml sosu chilli o wskaźniku „zaledwie” 1 100 000 SHU…

SZYBKO, PODAJ MI JOGURT!

Pamiętajcie, uczucie ostrości po spożyciu takiego „piekła” załagodzić może jedynie nabiał (jogurt, mleko, kefir) – nigdy woda lub inne płyny, zwłaszcza ogniste… A zatem… Rodaku – OSTROŻNOŚCI w spożywaniu OSTROŚCI!

Obejrzyj film poniżej, aby dowiedzieć się, jak przygotować pyszny, pikantny sos…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *