sielawa opiekana w zalewie octowej

Sielawa opiekana na kwaśno przyrządzona to mój sposób na zachowanie wspomnień lata oraz mazurskich smaków i krajobrazów. Ja wiem, że część z Was uzna za barbarzyństwo włożenie delikatnej sielawy do octu, ale nie dbam o to. Bo ważniejsze mi jest, by jesienią taki słoik z sielawą otworzyć i pałaszując jedną za drugą z zamkniętymi oczami móc przenieść się do polskiej krainy tysiąca jezior. I basta. A jak macie lepszy pomysł na zamknięcie smaku Mazur w słoiku to podzielcie się ze mną, będę szczęśliwy na kolejny sposób móc swoje ukochane sielawy zachować…

 

SIELAWA OPIEKANA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram świeżej sielawy;
  • mąka pszenna;
  • 2 cebule;
  • ocet spirytusowy;
  • 3 listki laurowe;
  • trochę pieprzu w ziarnach;
  • 2 posiekane ząbki czosnku;
  • pół łyżeczki ziaren kolendry;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • pół łyżeczki gorczycy;
  • 1 łyżka cukru;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Świeże sielawy… te śliczne, połyskujące rybki z mazurskich i kaszubskich jezior… Muszą być świeżutkie. Tylko wtedy poczujesz ich wspaniały, delikatny smak. Zrób ten przysmak tylko wtedy, gdy właśnie takie sielawy będziesz mieć.

 

2. Rybki pozbaw głów oraz płetw; oczyść, umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

 

3. Do garnka wlej 4 szklanki zimnej wody, 1 szklankę octu i dodaj wszystkie przyprawy. Doprowadź zalewę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu 5 minut. Wyłącz gaz pod garnkiem i przestudź zalewę. Z uwagi na fakt, że sielawa ma bardzo delikatne mięso zalewa nie powinno być zbyt agresywna, jeśli chodzi o zawartość octu.

 

4. Rybki posól i obtocz w mące – zrób to bezpośrednio przed ich smażeniem.

 

5. Otrzep sielawy z nadmiaru mąki i smaż na oleju roślinnym na mocnym ogniu. Oleju powinno być dość sporo, aby rybki znajdowały się w nim mniej więcej do połowy.

 

6. Smaż sielawy 2-3 minuty, aż staną się lekko złociste.

 

7. Usmażone ryby odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Pozostaw je, aby nieco przestygły.

 

8. Cebule obierz, pokrój w piórka i zalej wrzątkiem. Po 1 minucie odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Dzięki takiemu zabiegowi cebula zmięknie i straci nadmierną ostrość.

 

9. Przestudzone sielawy układaj pionowo w słoikach.

 

10. Do każdego słoika włóż nieco przelanej wrzątkiem cebuli.

 

11. Tak przygotowane w słoikach sielawy zalej przestudzoną zalewą.

 

12. Zakręć porządnie słoik i odstaw go w chłodne, ciemne miejsce. Żeby Cię nie kusiło otworzyć go zbyt wcześnie…

 

13. Co powiesz na taki kęs delikatnej sielawy???

 

14. Sielawa opiekana w occie robiona wygląda i smakuje cudnie, przywołuje letnie, mazurskie wieczory…

Wolisz ŚLEDZIA OPIEKANEGO? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *