Shoarma rodem z Holandii wydaje się być daniem kuriozalnym. Shoarma to bliskowschodnia potrawa z mięsa baraniego. Jest odpowiednikiem tureckiego kebaba i greckiego gyrosa – przyrządza się je wszystkie niemal identycznie. To płaty mięsa osadzone na pionowym szpicu, następnie grillowane i skrawane nożami. Podawane jest z lokalnym pieczywem i dodatkami. Skąd zatem w Holandii jej niezwykła popularność? Ano stąd, że Holendrzy za swoją kuchnią (ciężką i mało finezyjną) nie przepadają. Czerpią więc z kuchni wielu krajów świata dostosowując potrawy do swoich upodobań.

Shoarma holenderska to pyszne danie, którego sekretem jest dobrze przyprawione mięso. Musi ono smakować jak to z grilla, czyli być dobrze zrumienione z zewnątrz pozostając soczystym w środku.

 

SHOARMA

SKŁADNIKI:

  • około 500 gramów polędwiczki wieprzowej;
  • przyprawa do shoarmy;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Holendrzy do tego dania używają schabu wieprzowego, moim zdaniem jednak lepszy efekt daje zastosowanie właśnie polędwiczki wieprzowej. Dzięki temu po usmażeniu mięso pozostanie bardzo soczyste w środku.

Co do przyprawy zaś zdaję sobie sprawę, że oryginalną przyprawę do TEJ shoarmy kupić można jedynie w Holandii. Możesz jednak użyć innej przyprawy do shoarmy, którą znajdziesz z sklepie orientalnym lub w sklepach internetowych. Możesz również zrobić własną mieszankę; ta holenderska to kompilacja takich przypraw, jak: kmin rzymski, papryka w proszku, czarny pieprz, imbir mielony, kurkuma, koper włoski, goździk, chilli, ziele angielskie, kozieradka i seler…

 

2. Mięso umyj i bardzo dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój je w małe, cienkie paski.

 

3. Pokrojone mięso posyp solą, o ile Twoja przyprawa jej nie zawiera. Następnie obficie posyp mięso przyprawą i obtocz wszystkie kawałki tak, aby każdy z nich był przyprawą oblepiony.

 

4. Mięso przełóż do miski, tę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

 

5. Na patelnię wlej niedużą ilośc oliwy i rozgrzej ją. Następnie wrzuć mięso i smaż je na mocnym ogniu często mieszając.

 

6. Jeżeli również uwielbiasz mocno przyprawione mięso, to podczas jego smażenia dodaj jeszcze trochę przyprawy do shoarmy, aby jej smak był jeszcze lepiej wyczuwalny na talerzu.

 

6. Polędwiczkę wieprzową pokrojoną smaż nie dłużej niż 2 minuty, w przeciwnym razie stanie się twarda. Nie przejmuj się, że w tym czasie nie zdążyła się usmażyć jak należy, tylko zdejmij szybko mięso z patelni (bez tłuszczu) i przełóż je na chwilkę na talerz.

 

7.  Usuń z patelni pozostały na niej tłuszcz i soki, a następnie wrzuć usmażone mięso z powrotem na patelnię. Podkręć gaz pod patelnią do maksimum.

Uwaga: zlane z patelni soki możesz zachować i użyć kiedyś do zrobienia np. dobrego sosu.

 

8. Smaż mięso na dużym ogniu około 1 minuty, aż ładnie się przyrumieni. Nie smaż mięsa dłużej, bo stanie się twarde. Shoarma holenderska to mięso soczyste, które jednak musi również lekko chrupać.

 

9. Soczyste w środku mięso, gdzieniegdzie pięknie rumiane i chrupiące z zewnątrz, do tego wspaniały zapach i smak przypraw…

 

10. Shoarma z holenderskim rodowodem podawana powinna być obowiązkowo z sosem czosnkowym. Opcjonalnie podać można pitę oraz np. frytki domowe – jak je zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

2 thoughts on “SHOARMA holenderska”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *