Sernik wiedeński

Sernik wiedeński w wersji klasycznej to bardzo popularne na południu kraju ciasto twarogowe. Nazwa najpewniej wywodzi się z czasów zaborów austriackich w Galicji, kiedy to zaborcy rozpowszechnili wiedeński kult kawiarniany np. w Krakowie. Tak przygotowany i podany sernik nazywano potocznie wiedeńskim, choć w Austrii taki sernik nazywa się po prostu Topfentorte. Tak, czy siak to ciasto znakomite, proste, ale wykwintne, winno być lekko wilgotne po upieczeniu, a ser rozpływać się w ustach. Do tego nieco skórki pomarańczowej, koniecznie rodzynek i otrzymujemy sernik wiedeński kompletny. Jeżeli nie znacie koniecznie wypróbujcie, ale pamiętajcie – podstawa to znakomitej jakości twaróg i jajka.

 

SERNIK WIEDEŃSKI

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram dobrego, niezbyt kwaśnego tłustego twarogu wiejskiego;
  • 6 wiejskich jajek;
  • 250 gramów cukru pudru;
  • 100 gramów masła;
  • 2 łyżki grysiku (kasza manna);
  • 50 gramów rodzynek;
  • 50 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  • pasta waniliowa lub wanilia;
  • 150 gramów mąki pszennej;
  • 80 gramów zimnego masła;
  • 50 gramów cukru pudru;
  • 1 żółtko jajka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Sernik wiedeński

 

2. Zaczniemy od spodu sernika. Może to być kruche ciasto, mogą to być pokruszone herbatniki, albo po prostu możesz w ogóle spodu nie robić. Sernik wiedeński uda się również bez niego – kwestia wyboru. Aby zrobić spód z kruchego ciasta przesiej na blat 150 gramów mąki pszennej, dodaj 80 gramów zimnego masła, 50 gramów cukru pudru i wbij 1 żółtko jajka. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.

UWAGA: Wybór spodu sernika zależy od Twoich preferencji.

Sernik wiedeński

 

3. Kruche ciasto uformuj w gruby placek, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Sernik wiedeński

 

4. Twaróg zmiel w maszynce do mięsa dwukrotnie uprzednio lekko go odciskając, gdy jest zbyt wodnisty. Pamiętaj jednak, że ser musi być lekko mokry, inaczej sernik wyjdzie suchy. Zmielony ser umieść w dużej misce i odstaw na bok.

Sernik wiedeński

 

5. Oddziel żółtka jajek od białek i umieść w osobnych naczyniach.

Sernik wiedeński

 

6. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść, a następnie owiń papierem do pieczenia, jak na zdjęciu. Dzięki takiemu zabiegowi sernik nie powinien opadać, co jest główną zmorą piekących go.

Sernik wiedeński

 

7. Do miski malaksera włóż 100 gramów masła – zacznij miksować; ucieraj masło, aż stanie się białe.

Sernik wiedeński

 

8. Nie zatrzymując miksera dodawaj do masła kolejno po jednym żółtku.

Sernik wiedeński

 

9. Na koniec do utartego masła z żółtkami wsypuj po łyżce cukru pudru. Gdy masa jest utarta i puszysta wyłącz mikser.

Sernik wiedeński

 

10. Do zmielonego sera dodaj utartą przed chwilą masę.

Sernik wiedeński

 

11. Dodaj łyżeczkę pasty waniliowej lub wanilię, kandyzowaną skórkę pomarańczową i namoczone wcześniej w brandy rodzynki. Dodaj również 2 kopiate łyżki grysiku. Wymieszaj.

Sernik wiedeński

 

12. Wyjmij kruche ciasto z lodówki, lekko rozwałkuj i ułóż na spodzie tortownicy. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Sernik wiedeński

 

13. W międzyczasie ubij pianę z białej jajek i dodaj do masy serowej.

Sernik wiedeński

 

14. Delikatnie wymieszaj wszystko i przelej do tortownicy. Wyrównaj.

Sernik wiedeński

 

15. Sernik wiedeński piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę – czas pieczenia zależy od tego, jak mokry jest twaróg. Sprawdzając patyczkiem musisz wyczuć, kiedy ciasto jest gotowe. Najlepiej zacznij sprawdzać już po 50 minutach pieczenia, ponieważ już wtedy może być gotowy. Znam jednak przypadki, kiedy taki sernik musiał spędzić w piekarniku nawet 80 minut, ponieważ ser był bardzo mokry… Upieczony sernik wyjmij delikatnie z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

UWAGA: Najlepszym sposobem sprawdzenia, czy sernik jest upieczony jest tzw. test suchego patyczka.

Sernik wiedeński

 

16. Wyjmij sernik z tortownicy – jeżeli wszystko jest OK, nie powinien opaść.

Sernik wiedeński

 

17. Posyp sernik wiedeński obficie cukrem pudrem.

Sernik wiedeński

 

18. Sernik wiedeński to moje ulubione ciasto. Koniecznie wypróbujcie, jeśli nie znacie.

Sernik wiedeński

Wypróbuj również SERNIK czarno biały przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *