sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami doskonale komponuje się z letnią, upalną wręcz pogodą oraz sezonem na truskawki. Oczywiście można zamiast truskawek użyć innych owoców, ale nie w środku sezonu na te pyszne i delikatne owoce… To sernik prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny, idealny na każdą okazję. Podstawą każdego sernika jest dobry, sprawdzony ser. Ja do tego wyrobu używam twarogu sernikowego „HEJ” z OSM Radomsko. U mnie sprawdza się znakomicie, ale Ty użyj swojego ulubionego.

 

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram twarogu sernikowego;
  • pół kilograma truskawek o zbliżonej wielkości;
  • 1 opakowanie biszkoptów;
  • 3 łyżeczki żelatyny;
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej;
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej;
  • cukier waniliowy lub laska wanilii;
  • kostka masło;
  • szklanka cukru;
  • 2 jajka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do rondelka wlej szklankę wrzącej wody. Wsyp 3 łyżeczki żelatyny i jedno opakowanie galaretki brzoskwiniowej. Całość dobrze wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia.

 

2. Tortownicę wysmaruj masłem i na jej dnie rozłóż biszkopty (najlepiej okrągłe, ale i te podłużne dają radę). Dobrze jest biszkopty wcześniej nieco namoczyć w mleku, aby były bardziej miękkie – według uznania.

 

3. Do miski malaksera wsyp szklankę cukru i włóż 100 gramów miękkiego masła. Dodaj 1 jajko i 1 żółtko.

 

4. Zmiksuj cukier z masłem i jajkiem na jednolitą masę.

 

5. Do uzyskanej masy dodaj 1 kilogram twarogu sernikowego (u mnie OSM Radomsko „HEJ”) oraz 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, olejku waniliowego lub świeżej wanilii.

 

6. Do miski dolej przestudzoną galaretkę brzoskwiniową. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę.

 

7. Masę twarogową przelej do tortownicy. Tortownicę wstaw do lodówki do zastygnięcia masy.

 

8. Do garnka wlej szklankę wrzącej wody i rozpuść w niej galaretkę truskawkową. Wstaw garnek do zimnej wody i studź, aż galaretka lekko stężeje.

 

9. Wybierz odpowiednią ilość słodkich truskawek. Dobrze, aby były w miarę jednakowej wielkości. Umyj je, pozbaw ogonków i przekrój każdą wzdłuż. Układaj truskawki na masie serowej przecięciem do dołu.

 

10. Zalej sernik lekko stężałą galaretką truskawkową i wstaw go do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

 

11. Sernik na zimno z truskawkami podawaj natychmiast po wyjęciu z lodówki.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *