SERNIK NA ZIMNO z truskawkami

Sernik na zimno z delikatnymi i słodkimi truskawkami doskonale komponuje się z letnią, upalną wręcz pogodą oraz sezonem na truskawki. Oczywiście można zamiast truskawek użyć innych owoców, ale nie w środku sezonu na te pyszne i delikatne owoce… To sernik prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny, idealny na każdą okazję. Podstawą każdego sernika jest dobry, sprawdzony ser.

 

SERNIK NA ZIMNO

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram twarogu sernikowego;
  • pół kilograma truskawek o zbliżonej wielkości;
  • 1 opakowanie biszkoptów;
  • 3 łyżeczki żelatyny;
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej;
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej;
  • cukier waniliowy lub laska wanilii;
  • kostka masło;
  • szklanka cukru;
  • 2 jajka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do rondelka wlej szklankę wrzącej wody. Wsyp 3 łyżeczki żelatyny i jedno opakowanie galaretki brzoskwiniowej. Całość dobrze wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia.

SERNIK NA ZIMNO z truskawkami

 

2. Tortownicę wysmaruj masłem i na jej dnie rozłóż biszkopty (najlepiej okrągłe, ale i te podłużne dają radę). Dobrze jest biszkopty wcześniej nieco namoczyć w mleku, aby były bardziej miękkie – według uznania.

SERNIK NA ZIMNO z truskawkami

 

3. Do miski malaksera wsyp szklankę cukru i włóż 100 gramów miękkiego masła. Dodaj 1 jajko i 1 żółtko.

SERNIK NA ZIMNO z truskawkami

 

4. Zmiksuj cukier z masłem i jajkiem na jednolitą masę.

SERNIK NA ZIMNO z truskawkami

 

5. Do uzyskanej masy dodaj 1 kilogram twarogu (może być sernikowy lub zwykły zmielony) oraz 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, olejku waniliowego lub świeżej wanilii.

SERNIK NA ZIMNO z truskawkami

 

6. Do miski dolej przestudzoną galaretkę brzoskwiniową. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę.

SERNIK NA ZIMNO z truskawkami

 

7. Masę twarogową przelej do tortownicy. Tortownicę wstaw do lodówki do zastygnięcia masy.

SERNIK NA ZIMNO z truskawkami

 

8. Do garnka wlej szklankę wrzącej wody i rozpuść w niej galaretkę truskawkową. Wstaw garnek do zimnej wody i studź, aż galaretka lekko stężeje.

SERNIK NA ZIMNO z truskawkami

 

9. Wybierz odpowiednią ilość słodkich truskawek. Dobrze, aby były w miarę jednakowej wielkości. Umyj je, pozbaw ogonków i przekrój każdą wzdłuż. Układaj truskawki na masie serowej przecięciem do dołu.

SERNIK NA ZIMNO z truskawkami

 

10. Zalej sernik lekko stężałą galaretką truskawkową i wstaw go do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

SERNIK NA ZIMNO z truskawkami

 

11. Sernik na zimno podawaj natychmiast po wyjęciu z lodówki.

SERNIK NA ZIMNO z truskawkami

Spróbuj tradycyjnego SERNIKA – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “SERNIK NA ZIMNO z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *