Sernik czarno biały to chrupiący spód i wierzch z ciasta maślano kakaowego, do tego serowe rozpływające się w ustach wnętrze… Ten sernik jest naprawdę wyborny. Trochę dłubaniny przy nim jest, ale wart jest każdej minuty, którą mu należy poświęcić przy przygotowaniu i pieczeniu. Czemu by nie upiec go na Święta? Czemu by go nie upiec bez okazji? W moim domu jest od dziesiątek lat. Kochamy go wszyscy, w sumie kilka pokoleń. Jeżeli zrobisz go według tego przepisu pewnie i Ciebie ten sernik pochłonie bez reszty. A potem Ty jego …

 

SERNIK CZARNO BIAŁY

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki;
  • 4 wiejskie jajka;
  • 200 gramów masła;
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kakao;
  • szklanka cukru pudru;
  • 600 gramów serka homogenizowanego;
  • 4 łyżki wiórek kokosowych;
  • 2 łyżki roztopionego masła;
  • pół łyżeczki aromatu cytrynowego;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • bułka tarta;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj składniki ciasta kakaowego, czyli 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 200 gramów masła, dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, pół szklanki cukru pudru.

 

2. Do miski malaksera przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj żółtka (białka zachowaj, przydadzą się do masy serowej) i masło w temperaturze pokojowej.

 

3. Przesiej kakao, dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj całość.

 

4. Ciasto podziel na dwie części, rozłóż na talerzu i włóż do zamrażalnika na godzinę.

 

5. Przygotuj masę serową – potrzebne będą: 600 gramów serka homogenizowanego, 2 jajka, pół szklanki cukru pudru, 4 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki roztopionego masła, pół łyżeczki aromatu cytrynowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

 

6. Do miski przełóż serek, przesiej cukier, wbij żółtka (białka zachowaj), dodaj masło, kokos, aromat cytrynowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.

 

7. Z zachowanych białek jajek (4 sztuki) ubij pianę, a następnie pianę wmieszaj delikatnie w masę serową.

 

8. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułka tartą. Wyjmij z zamrażalnika połowę ciasta kakaowego i zetrzyj je do tortownicy.

 

9. Na starte ciasto wyłóż masę serową.

 

10. Zetrzyj drugą połowę ciasta kakaowego na wierzch masy serowej..

 

11. Ciasto piecz w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.

 

12. Sernik czarno biały smakuje wybornie.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *