Drukuj przepis

Schab po bakońsku to bezwzględnie moja najbardziej ulubiona potrawa jakże pysznej kuchni węgierskiej. Nie sposób oprzeć się pokusie jego zjedzenia już krótko po przekroczeniu granicy słowacko – madziarskiej. Na zmianę zatem z zupą gulaszową taki schab jadam na samym początku każdego pobytu na Węgrzech. Nie ma nic niezwykłego w przygotowaniu tego dania, nic co mogłoby zaskoczyć i nic, co mogłoby  tak znakomicie wyróżnić go spośród innych. A mimo to jest absolutnie fenomenalne. Być może jest tak dlatego, że głównym jego składnikiem jest jakże lubiany przez Polaków (jako i przeze mnie) schab wieprzowy. I zwłaszcza jego miłośnikom polecam to danie – skosztujcie, a pokochacie schab po bakońsku.

 

SKŁADNIKI:

  • schab wieprzowy bez kości o wadze około 700 gramów;
  • 5-8 dużych jasnych pieczarek;
  • plaster słoniny wędzonej (najlepiej z mangalicy);
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego (najlepiej z mangalicy);
  • słodka, mielona papryka;
  • 1 duży pomidor;
  • 1 duża cebula;
  • 1 nieduża czerwona papryka;
  • 500 ml bulionu drobiowego;
  • 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżeczka mąki pszennej;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso pokrój w 1 cm plastry, rozbij delikatnie przez folię spożywczą, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

3. Obierz i pokrój cebulę oraz wędzoną słoninę w drobną kostkę.

 

4. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Grzyby mają być jedynie dodatkiem do dania, więc nie powinno ich być za dużo. W zależności od ich wielkości 5-8 sztuk powinno wystarczyć. Ja dałem 5 sztuk, ale wydaje się, że 8 sztuk dałoby lepszy efekt smakowy.

 

5. Kotlety obtaczaj w mące i smaż krótko na mocnym ogniu na smalcu z obu stron.

 

6. Przesmażone kotlety przekładaj do dużego garnka.

 

7. Gdy wszystkie kotlety są już usmażone zdejmij patelnię na chwilę z ognia, zmniejsz gaz na średni i postaw z powrotem patelnię na gaz. Jeżeli trzeba dodaj jeszcze smalcu; wrzuć słoninę i cebulę i smaż chwilkę, aż cebula się zeszkli, a słonina wytopi.

 

8. Wrzuć na patelnię pieczarki, lekko posól, aby puściły wodę i smaż parę minut, aż nieco sie przyrumienią.

 

9. Zdejmij patelnię z ognia, wsyp 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki, wymieszaj. 

 

10. Wstaw patelnię z powrotem na gaz; wlej trochę bulionu i wymieszaj wszystko, aż składniki połączą sie i powstanie jednolita masa.

 

11. Przelej masę z patelni do garnka z kotletami. Dolej bulionu do żądanego poziomu (płynu nie powinno być za dużo – ledwie by przykrył kotlety pamiętając jednak, że nieco się wygotuje), przykryj garnek pokrywką i duś na wolnym ogniu 30 minut. W tym czasie kotlety powinny zmięknąć.

 

12. Pomidora oskórkuj i drobno posiekaj, pokrój paprykę w niedużą kotkę.

 

13. Gdy kotlety są miękkie wrzuć pokrojonego pomidora i paprykę do garnka. Duś jeszcze maksymalnie 10 minut.

 

14. Rozpuść z szklance w odrobinie zimnej wody 1 małą łyżeczkę mąki, dodaj śmietanę, zahartuj i wlej do garnka. Zamieszaj, zagotuj, dopraw jeszcze w razie konieczności.

 

15. Schab po bakońsku zwykle podaje się z galuszkami, czyli maleńkimi kluseczkami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować go np. z ryżem. Oczywiście kiszonki jako dodatek obowiązkowe 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *