SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

Schab po bakońsku to bezwzględnie moja najbardziej ulubiona potrawa jakże pysznej kuchni węgierskiej. Nie sposób oprzeć się pokusie jego zjedzenia już krótko po przekroczeniu granicy słowacko – madziarskiej. Na zmianę zatem z zupą gulaszową taki schab jadam na samym początku każdego pobytu na Węgrzech. Nie ma nic niezwykłego w przygotowaniu tego dania, nic co mogłoby zaskoczyć i nic, co mogłoby tak znakomicie wyróżnić go spośród innych. A mimo to jest absolutnie fenomenalne. Być może jest tak dlatego, że głównym jego składnikiem jest jakże lubiany przez Polaków (jako i przeze mnie) schab wieprzowy. I zwłaszcza jego miłośnikom polecam to danie – skosztujcie, a pokochacie schab po bakońsku.

 

SCHAB PO BAKOŃSKU

SKŁADNIKI:

  • schab wieprzowy bez kości o wadze około 700 gramów;
  • 5-8 dużych jasnych pieczarek;
  • plaster słoniny wędzonej (najlepiej z mangalicy);
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego (najlepiej z mangalicy);
  • słodka, mielona papryka;
  • 1 duży pomidor;
  • 1 duża cebula;
  • 1 nieduża czerwona papryka;
  • 500 ml bulionu drobiowego;
  • 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżeczka mąki pszennej;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

2. Mięso pokrój w 1 cm plastry, rozbij delikatnie przez folię spożywczą, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

3. Obierz i pokrój cebulę oraz wędzoną słoninę w drobną kostkę.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

4. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Grzyby mają być jedynie dodatkiem do dania, więc nie powinno ich być za dużo. W zależności od ich wielkości 5-8 sztuk powinno wystarczyć. Ja dałem 5 sztuk, ale wydaje się, że 8 sztuk dałoby lepszy efekt smakowy.

UWAGA: Pieczarki powinny być jedynie dodatkiem, więc nie dawaj ich za wiele.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

5. Kotlety obtaczaj w mące i smaż krótko na mocnym ogniu na smalcu z obu stron.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

6. Przesmażone kotlety przekładaj do dużego garnka.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

7. Gdy wszystkie kotlety są już usmażone zdejmij patelnię na chwilę z ognia, zmniejsz gaz na średni i postaw z powrotem patelnię na gaz. Jeżeli trzeba dodaj jeszcze smalcu; wrzuć słoninę i cebulę i smaż chwilkę, aż cebula się zeszkli, a słonina wytopi.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

8. Wrzuć na patelnię pieczarki, lekko posól, aby puściły wodę i smaż parę minut, aż nieco sie przyrumienią.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

9. Zdejmij patelnię z ognia, wsyp 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki, wymieszaj.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

10. Wstaw patelnię z powrotem na gaz; wlej trochę bulionu i wymieszaj wszystko, aż składniki połączą sie i powstanie jednolita masa.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

11. Przelej masę z patelni do garnka z kotletami. Dolej bulionu do żądanego poziomu (płynu nie powinno być za dużo – ledwie by przykrył kotlety pamiętając jednak, że nieco się wygotuje), przykryj garnek pokrywką i duś na wolnym ogniu 30 minut. W tym czasie kotlety powinny zmięknąć.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

12. Pomidora oskórkuj i drobno posiekaj, pokrój paprykę w niedużą kotkę.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

13. Gdy kotlety są miękkie wrzuć pokrojonego pomidora i paprykę do garnka. Duś jeszcze maksymalnie 10 minut.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

14. Rozpuść z szklance w odrobinie zimnej wody 1 małą łyżeczkę mąki, dodaj śmietanę, zahartuj i wlej do garnka. Zamieszaj, zagotuj, dopraw jeszcze w razie konieczności.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

 

15. Schab po bakońsku zwykle podaje się z galuszkami, czyli maleńkimi kluseczkami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować go np. z ryżem. Oczywiście kiszonki jako dodatek obowiązkowe.

SCHAB PO BAKOŃSKU na węgierską modłę

Usmaż RYBĘ po WĘGIERSKU przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *