SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

Schab pieczony to temat rzeka. Przez wiele osób jest niezbyt lubiany, a to ze względu na jego ostentacyjną wręcz chudość, czyli brak tłuszczyku. A brak tłuszczyku, który jest przecież nośnikiem smaku czyni schab pieczony trudnym do przygotowania. Zwykle mamy tendencje do jego zbyt długiego pieczenia, co powoduje faktycznie jego przesuszenie. W takim przypadku nawet dobry sos nie pomoże. Z drugiej strony schab faktycznie łatwo jest przepiec. Jest kilka rozwiązań, aby schab upiec, jak należy. Poznaj te sposoby i upiecz swój najlepszy schab.

 

SCHAB PIECZONY SŁONINĄ NADZIANY

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kilograma schabu wieprzowego;
  • surowa wędzona słonina;
  • kilka ząbków czosnku;
  • przyprawa do wieprzowiny, jaką lubisz;
  • słodka, mielona papryka;
  • suszone oregano;
  • korzeń pietruszki;
  • bulwa kopru włoskiego;
  • por;
  • oliwa z oliwek;
  • skrobia ziemniaczana lub mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Warzywa na zdjęciu nieznacznie różnią się od tych w przepisie. Ty zadecyduj, których użyjesz.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

2. Schab wieprzowy zwiąż sznurkiem kuchennym, aby w trakcie pieczenia zachować jego kształt. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Następnie obierz czosnek, zmiażdż go i dobrze wmasuj w mięso. Jak dla mnie czosnku winno być sporo, ale to kwestia preferencji.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

3. Posyp schab swoją ulubioną przyprawą. Ważne, by była to mieszanka ziół bez dodatku soli, ponieważ ta jest już na mięsie…

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

4. Delikatnie natrzyj mięso słodką papryką – nie za dużo, bo może się przypalić podczas pieczenia. Małym, ostrym nożykiem zrób nakłucia po całej powierzchni schabu.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

5. Pokrój w cienkie paseczki słoninę i wciskaj w każde nacięcie tak, aby całkowicie weszły do środka.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

6. Tak przygotowany schab owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

7. Schab pieczony będzie razem z warzywami, dzięki czemu sos, jaki powstanie będzie bardzo smaczny. Przygotuj zatem korzeń pietruszki, bulwę kopru włoskiego i pora.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

8. Warzywa posiekaj. Pietruszkę w półtalarki, a fenkuł i pora w piórka. Włóż warzywa do miski, dodaj sól, pieprz, posyp suszonym oregano i skrop oliwą. Wymieszaj.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

9. Mięso wyjmij z lodówki na około godzinę przed planowanym pieczeniem. Zdejmij od razu z niego folię, aby zaczęło oddychać. Tuż przed pieczeniem delikatnie nasmaruj je oliwą.

UWAGA: Nie przesadź z oliwą. Ma ona jedynie dodać smaku mięsu i sosowi, a nie zdominować go.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

10. Włóż warzywa do rękawa do pieczenia, a rękaw ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach połóż delikatnie mięso. Wlej pół szklanki zimnej wody i zawiąż rękaw po obu stronach, jak cukierka.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

11. Włóż mięso do piekarnika na poziom nieco niższy, aniżeli środek z uwagi na fakt, że rękaw bardzo „pójdzie w górę” podczas pieczenia. Piecz schab około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

UWAGA: Czas pieczenia mięsa zależy między innymi od jakości mięsa oraz rodzaju piekarnika.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

12. Wyjmij mięso z piekarnika i ostrożnie przetnij rękaw do pieczenia. W środku znajduje się bardzo gorąca para, więc uważaj, aby się nie poparzyć. Sprawdź miękkość mięsa. Odkryte mięso wstaw z powrotem do piekarnika, aby się dopiekło i lekko zrumieniło. Nie powinno to zająć więcej, niż 20 minut.

UWAGA: Jeżeli używasz termometru to właśnie teraz jest najlepsza pora, aby go użyć. Sprawdź temperaturę wewnątrz mięsa i piecz je do uzyskania żądanej temperatury. Wymaganą do właściwego upieczenia wieprzowiny temperaturę znajdziesz na termometrze.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

13. Schab pieczony słoniną wędzoną nadziany jest gotowy. Pachnie niesamowicie. A czy soczysty, jak obiecałem? Przekonamy się już wkrótce.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

14. Wyjmij schab z rękawa, przełóż na talerz i przykryj luźno folią aluminiową. Pora przygotować sos.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

15. Przelej zawartość rękawa do garnka i gotuj około 5 minut na dość mocnym ogniu, aby odparować nadmiar płynu.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

16. Przecedź sos przez sitko, a następnie przetrzyj warzywa łyżką.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

17. Wlej sos z powrotem do garnka, zagotuj. W małej szklance rozpuść w minimalnej ilości zimnej wody płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i ciągle mieszając wlej ją do sosu. Ten winien błyskawicznie zgęstnieć. Na koniec dopraw sos według uznania.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

18. Zdejmij folię aluminiową ze schabu i pokrój go w plastry. Jest idealny, soczysty, jak trzeba. Pachnie znakomicie, czuć słoninkę i czosnek…

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

 

19. Schab pieczony słoniną wędzoną nadziany idealnie smakuje podany np. z kaszą jęczmienną i buraczkami.

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

Zrób PUREE z TOPINAMBURA jako dodatek do schabu przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *