sardynki smażone w oliwie

Sardynki smażone w oliwie jadane są wręcz nałogowo w krajach basenu Morza Śródziemnego. Ryba rybie nierówna, zarówno jeśli chodzi o smak, ale i zawartość tłuszczów i kwasów omega 3. Sardynki smażone nie dość, że mają najwięcej kwasów Omega-3 ze wszystkich ryb, to są po prostu bardzo smaczne. Na nasze szczęście świeże sardynki można kupić już coraz częściej w naszych sklepach. Bywają w supermarketach, ale i w tych mniejszych sklepach rybnych. Jeżeli macie możliwość kupujcie zawsze świeże ryby. Świeże sardynki zwykle trzeba wypatroszyć, ale robi się to naprawdę błyskawicznie i łatwo.

Sardynki smażone na oliwie to znakomita przekąska dla wszystkich; no chyba, że zaczniesz robić rybie sekcję i będziesz wyjmować każdą ość. W sardynkach ości są małe, a podczas smażenia miękną i spokojnie można  jeść rybkę w całości. Pod rozwagę wziąłbym jedynie jedzenie kręgosłupów i głów, ale znam i takie osoby, które „jedzą, jak leci”.

 

SARDYNKI SMAŻONE W OLIWIE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów świeżych sardynek;
  • mąka pszenna;
  • 1 cytryna;
  • oliwa z oliwek (do smażenia);
  • sól morska;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wypatrosz 500 gramów świeżych sardynek. Robi się to naprawdę łatwo i błyskawicznie, nie ma co się do tego zniechęcać.

 

2. Jeżeli tego właśnie chcesz, to odetnij rybom głowy i zeskrob drobne łuski, jeżeli są. Oczywiście możesz pozostawić rybkom głowy, dzięki czemu ryby będą się zdecydowanie lepiej prezentowały na talerzu. Ze względów praktycznych (łatwość jedzenia) możesz jednak te głowy odciąć – ja robię to zamiennie, zwykle w zależności od wielkości sardynek. Tuszki dobrze wypłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

 

3. Sardynki posól i obtocz delikatnie w mące – nadmiar mąki strzep. Kładź od razu na dobrze rozgrzaną patelnię.

 

4. Sardynki należy smażyć w dość sporej ilości oliwy (koniecznie musi to być oliwa, ale nie musi to być oliwa extra vergine). Patelnia powinna być dobrze nagrzana, ale tłuszcz nie może „dymić”. Wypisz, wymaluj – temperatura tłuszczu winna mieć 180 stopni Celsjusza.

 

5. Po 2-3 minutach odwróć sardynki na drugą stronę i dosmaż je na brązowo. Sardynki winny byc smażone w sporej ilości oliwy, na dobrze rozgrzanej patelni i krótko. To warunki, aby sardynki smażone smakowały, jak należy. Usmażone rybki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

6. Sardynki smażone podawaj od razu skropione oliwą extra vergine z cząstkami cytryny, posypane solą morską.

 

7. A dla niecierpliwych ściągawka poniżej – sardynki smażone „w pigułce”.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *