sangria

Sangria to chyba jeden z najbardziej znanych napojów alkoholowych w Hiszpanii. Sposobów „chłodzenia się” podczas upalnych dni jest wiele. Ja proponuję popijać orzeźwiający napój winny z dodatkiem dojrzałych owoców, właśnie jak hiszpańska sangria. Jest lekki i wspaniale gasi pragnienie. Ma tylko jedną wadę (sic!) – zawiera alkohol, zatem popijać go można właściwie jedynie w dni wolne… Do przygotowania mojej sangrii potrzebne jest czerwone, wytrawne wino, odrobinka „czegoś mocniejszego” i sporo dojrzałych owoców. Fruktoza z owoców winna dawać tyle słodyczy i kwaskowości, że absolutnie nie ma potrzeby dodawać cukru. Woda mineralna i dużo lodu to już mój dodatek, aby drink nie był zbyt mocny; wszak nie chodzi o to, by się „znietrzeźwić, lecz umysł schłodzić.

 

SANGRIA

SKŁADNIKI:

  • dojrzałe owoce, jak w treści przepisu;
  • 100 ml czegoś mocniejszego, np. rumu, winiaku lub brandy;
  • 50 ml rumu oraz 50 ml czerwonego martini (opcja);
  • 1 litr zwykłego, czerwonego wytrawnego wina;
  • 400-500 ml wody gazowanej;
  • dużo kostek lodu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dojrzałe owoce cytrusowe…niestety w Polsce nie ma takiej pory roku, w której pojawiły by się dojrzałe cytrusy. Zwykle zrywane są niedojrzałe, by nie zgnić w transporcie. Do Polski trafiają zatem cytrusy niestety bez smaku. Dlatego do swojej sangrii dopuszczam dodatek owoców lokalnych, jak np. porzeczki, maliny, czy borówki (jagody), takie, które mają smak i potrafią puścić pyszny sok. I nie przeszkadza mi nawet spora ilość drobnych pestek.

 

2. W oryginale do sangrii używa się pomarańczy, brzoskwiń i cytryn. Oprócz nich dodaj np. czerwone porzeczki i czarne winogrona. Większe owoce pokrój i wrzuć do dużego dzbanka.

 

3. Do sangrii koniecznie trzeba dodać około 100 ml czegoś mocniejszego, np. rumu, winiaku lub brandy. Ja dodałem, co miałem, czyli 50 ml rumu oraz 50 ml czerwonego martini.

 

4. Do dzbanka wlej 1 litr zwykłego, czerwonego wytrawnego wina. To nie może być wino mocne z dużą ilością tanin, ale takie najprostsze. Dlatego takie z kartonu nadaje się do tego całkiem, całkiem.

 

5. Dolej do dzbanka około 400-500 ml wody gazowanej.

 

6. Przed podaniem włóż do dzbanka sporo kostek lodu.

 

7. Twoja sangria jest gotowa – serwuj od razu.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *