Salsa z mango ogórka i limonki lekko pikantna

Salsa z mango z obranego i drobno pokrojonego mango wymieszanego z chilli, świeżym ogórkiem, dymką, oliwą i sokiem z limonki.

Salsa z mango to doskonały dodatek do wielu potraw. Świetnie pasuje np. do ryb, czy mięsiw. Słodka od mango, kwaskowa od limonki, słona od soli, ostra od chilli, rześka od świeżego ogórka. Oczywiście trzeba tę kompozycję smaków lubić, ale myślę, że po spróbowaniu przekonają się do takiej salsy nawet nowicjusze „kombinowanych” smaków. A zatem wypróbuj coś nowego. Być może to właśnie ta salsa wzbogaci Twoją kuchnię.

Składniki

1 dojrzałe mango;
nieduży świeży ogórek;
czerwona papryczka chilli;
świeża mięta;
oliwa extra vergine;
limonka;
sól, pieprz;

Salsa z mango przepis

Przygotuj wszystkie składniki salsy, czyli dojrzałe mango, niedużego ogórka, dymkę, czerwoną papryczkę chili, świeżą miętę, oliwa, a także limonkę.

Papryczkę wypestkuj i posiekaj drobno. Raczej nie zalecam użycia do tej salsy papryczek łącznie z pestkami, ponieważ w pestkach jest zawarta ostrość papryki, a nie zależy nam, aby sałatka była super pikantna. Lekka pikantność w zupełności wystarczy.

Ogórka obierz ze skórki, przekrój wzdłuż, pozbaw pestek, najlepiej używając do tego celu łyżeczki. Pozbawiony pestek miąższ ogórka posiekaj w drobną kosteczkę. Mango przekrój na połowę wzdłuż pestki, jedną połowę obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Do miski wrzuć ogórka, mango, papryczkę chili i trochę posiekanej dymki (nie za dużo), zamieszaj i odstaw na bok, aby chwilkę smaki się przegryzły.

Kiedy już wszystkie smaki wzajemnie się przenikną wlej do salsy z mango łyżkę oliwy, dodaj sok ze świeżo wyciśniętej limonki, sól i pieprz do smaku oraz posiekane listki świeżej mięty.

Salsa jest gotowa, gdy wyczuwalne są w niej  wszystkie smaki, czyli słodki, słony, ostry, kwaśny. Uwaga, salsę należy doprawić tuż przed jej podaniem. Salsa ta najlepiej smakuje przygotowana na świeżo. Przechowywana w lodówce zdecydowanie traci na świeżości, aromacie i chrupkości. Dlatego sugeruję przygotować jej  jedynie taką ilość, jaką przewidujesz zjeść.

Znakomicie pasuje np. do pieczonych ryb, czy dań z woka, zobacz na przykład przepis na kurczak z papryką z woka.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *