Słodka od mango, kwaskowa od limonki, słona od soli, ostra od chilli, rześka od świeżego ogórka, z delikatną nutą świeżej mięty. Salsa z mango to doskonały dodatek do wielu potraw; świetnie pasuje np. do ryb, czy mięsiw. Oczywiście trzeba tę kompozycję smaków lubić, ale myślę, że po spróbowaniu przekonają się do takiej salsy nawet nowicjusze „kombinowanych” smaków. A zatem – wypróbuj coś nowego; być może to właśnie ta salsa z mango wzbogaci Twoją kuchnię.

 

SALSA Z MANGO

SKŁADNIKI:

  • 1 dojrzałe mango;
  • 1 nieduży świeży ogórek;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • świeża mięta;
  • oliwa extra vergine;
  • limonka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki salsy, czyli mango, nieduży ogórek, dymka, czerwona papryczka chili, świeża mięta, oliwa, limonka.

 

2. Papryczkę wypestkuj i posiekaj drobno. Ogórka obierz ze skórki, przekrój wzdłuż, wypestkuj łyżeczką, a pozostałość posiekaj w drobna kosteczkę.

 

3. Mango przekrój na połowę wzdłuż pestki; jedną część obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę.

 

4. Do miski wrzuć ogórka, mango, papryczkę chili i trochę posiekanej dymki (nie za dużo). Odstaw na bok.

 

5. Do salsy z mango wlej łyżkę oliwy, dodaj sok ze świeżo wyciśnietej limonki, sól i pieprz do smaku oraz posiekane listki świeżej mięty. Salsa jest gotowa, gdy czuć wszystkie smaki (słodki, słony, ostry, kwaśny). Uwaga: salsę należy doprawić tuż przed jej podaniem.

 

6. Salsa z mango znakomicie pasuje np. do pieczonych ryb. Na zdjęciu KUREK PIECZONY – przepis, jak go przyrządzić znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *