Salsa pomidorowa Pico de Gallo to bodaj najsłynniejsza salsa pomidorowa na świecie. To ikona kuchni meksykańskiej, niezwykle popularny dodatek do tak znakomitych dań tej kuchni, jak np. fajitas lub burritos. Określenie „salsa” w tym przypadku może być nieco mylące, bowiem pico de gallo to raczej rodzaj sałatki pomidorowej. Przyrządzenie jej jest banalne, natomiast jej dodatek niebywale wzmacnia smak każdego dania, do którego ją się doda. I to niekoniecznie tylko do dań  kuchni meksykańskiej 😉

 

SALSA POMIDOROWA PICO DE GALLO

SKŁADNIKI:

  • 3 duże pomidory;
  • 1 mała papryczka jalapeno lub chilli;
  • spora garść świeżej kolendry;
  • 1 mała czerwona cebula;
  • 1 limonka;
  • dymka;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Pomidory natnij na obu końcach w krzyż i zalej wrzątkiem. Pozostaw je na 2 minuty we wrzątku. Ostrą papryczkę posiekaj drobno, podobnie jak niewielką ilość dymki.

 

3. Obierz i posiekaj bardzo drobno czerwoną cebulę.

 

4. Sparzone pomidory przelej obficie zimną wodą, a następnie zdejmij z nich skórkę.

 

5. Pokrój pomidory w niedużą kostkę – pestki wyrzuć, zostaw sam miąższ.

 

6. Pokrojone w kostkę pomidory pozbaw nadmiaru wody i włóż do miski.

 

7. Do miski z pomidorami dodaj posiekaną czerwoną cebulę, ostrą papryczkę, dymkę oraz garść posiekanej świeżej kolendry. Każdy z tych dodatków ma być jedynie przyprawą, więc nie dodawaj ich za wiele. Pico de gallo to salsa pomidorowa, więc to pomidory muszą zdecydowanie być wyczuwalne na pierwszym planie.

 

8. Salsa pomidorowa pico de gallo musi być posolona – pomidory dzięki dodatkowi soli zyskują na smaku. Również odrobina świeżego soku z wyciśniętej limonki znacznie wzbogaci smak salsy.

 

9. Salsa pomidorowa Pico de Gallo to obowiązkowy dodatek do dań kuchni meksykańskiej. Dzięki zastosowaniu w niej świeżo wyciśniętego soku z limonki oraz świeżej kolendry salsa jest bardzo odświeżająca i podnosi smak wielu dań, nie tylko kuchni meksykańskiej 😉

Wypróbuj moich naleśników żytnich a’la tacos z pico de gallo – przepis znajdziesz TUTAJ > .

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *