Pyszna sałatka ziemniaczana z pstrągiem i dipem szczypiorkowym chodziła mi po głowie od pewnego czasu. Zdarzało mi się jadać podobne zestawienie w Niemczech i bardzo mi smakowało. Nabywszy swego czasu świeżutkiego wędzonego pstrąga (jeszcze letniego) na myśl przyszła mi od razu do przygotowania właśnie ta sałatka. Sałatka ziemniaczana z pstrągiem wyszła znakomicie, zatem przedstawiam Wam przepis na nią. Najlepiej podawać ją w temperaturze pokojowej z zimnym dipem . Bardzo ważne, abyście do przygotowania tej sałatki użyli odmiany ziemniaków sałatkowych; takich które nie rozpadną się po ugotowaniu. Jogurt tradycyjnie najlepszy będzie gęsty, typu greckiego.

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram ziemniaków sałatkowych;
  • pstrąg wędzony o wadze minimum 300 gramów;
  • 250 gramów gęstego jogurtu typu greckiego;
  • 1-2 ząbki świeżego czosnku;
  • 1 czerwona cebula;
  • 2-3 duże pomidory;
  • pół łyżeczki suszonego oregano;
  • pęczek szczypiorku;
  • 1 cytryna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oto sprawca całego zamieszania – 300 gramowy, świeżo uwędzony pstrąg.  Im świeższy, tym lepszy. Nie oszczędzajcie, przecież nikt nie jada takich sałatek na co dzień. Jeżeli jesteście w stanie wydać fortunę na wędzonego łososia, to czemu nie na pstrąga. Przecież pływa w lokalnych rzekach, a nie w zamkniętych basenach morskich – wielkich hodowlach 😉

 

2. Obierz kilogram ziemniaków sałatkowych, pokrój je na grube kawałki i ugotuj. Następnie odcedź i pozostaw, aby lekko przestygły.

 

3. Do miski włóż 250 gramów gęstego jogurtu typu greckiego. Dodaj łyżeczkę suszonego czosnku pieczonego (jeżeli masz) lub 1-2 ząbki świeżego czosnku oraz pół łyżeczki suszonego oregano.

 

4. Dodaj garstkę drobno posiekanego szczypiorku, sól, pieprz i wymieszaj całość. Jeżeli lubisz dodaj nieco soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Wstaw dip do lodówki na 15 minut.

 

5. Przygotuj: szczypiorek, posiekaną w piórka czerwoną cebulę i 2-3 pomidory posiekane w grube kawałki.

 

6. Pora zająć się pstrągiem. Wyjmij kręgosłup, pozbaw rybę wszelkich ości, rozdziel mięso na większe kawałki.

 

7. Na talerz wyłóż ziemniaki, a pomiędzy nimi rozłóż kawałki pomidorów.

 

8. Na wierzch nałóż dip szczypiorkowy i kawałki wędzonego pstrąga. Po całym talerzu rozrzuć nieco czerwonej cebuli; posyp wszystko posiekanym szczypiorkiem. Sałatka ziemniaczana z pstrągiem smakuje naprawdę dobrze.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *