sałatka ziemniaczana z musztardą

Sałatka ziemniaczana z musztardą, a w zasadzie z dipem musztardowym powinna być u nas hitem. Ziemniaki są przecież w Polsce niezwykle popularne, jednak wydaje mi się, że ciągle zbyt mało nowych potraw z nich przygotowujemy. Najczęściej jadamy puree, gotowane, pieczone albo jako placki ziemniaczane. Dzisiaj zatem inna propozycja: sałatka ziemniaczana, którą najlepiej podawać w temperaturze pokojowej. Kluczem w tej sałatce jest sos, przygotowany z trzech rodzajów musztard. Dzięki takiemu zabiegowi smak sosu jest zarówno kwaśny, jak i słodki, z lekką nutą ostrości. Jak się przekonacie – to idealny sos do ziemniaków.

 

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MUSZTARDĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram małych ziemniaków sałatkowych;
  • 10 rzodkiewek;
  • kilka korniszonów;
  • 1 łyżka kaparów;
  • dymka;
  • natka pietruszki;
  • 2 łyżki słodkiej musztardy, np. miodowej;
  • 2 łyżki kwaśnej musztardy z pełnymi ziarnami gorczycy;
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon;
  • 4 łyżki oliwy extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą 1 kg ziemniaków, najlepiej takich małych, które wystarczy przekroić po ugotowaniu na połowę. Jeśli użyjesz większych po prostu pokroisz je na więcej kawałków.

 

2. Przygotuj sos – do miseczki włóż: 2 łyżki słodkiej musztardy, np. miodowej, 2 łyżki kwaśnej musztardy z pełnymi ziarnami gorczycy oraz 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Wlej 4 łyżki oliwy extra vergine, posól i popieprz do smaku. Sos powinien mieć smak kwaśny, ale również wyraźnie słodkawy, a musztarda Dijon winna nadawać mu lekkiej ostrości. Sałatka ziemniaczana ma mieć smak zrównoważony.

 

3. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po czym odcedź i pozostaw do przestygnięcia.

 

4. W międzyczasie pokrój 10 rzodkiewek najlepiej w drobne słupki (julienne).

 

5. Pokrój na małe kawałki kilka korniszonów.

 

6. Przesiekaj 1 łyżkę kaparów.

 

7. Dla ozdoby talerza posiekaj nieco dymki i natki pietruszki.

 

8. Wszystkie składniki sałatki ziemniaczanej przełóż delikatnie do dużej miski.

 

9. Polej sałatkę wcześniej przygotowanym sosem musztardowym.

 

10. Sałatkę delikatnie wymieszaj rękami, aby sos pokrył dokładnie wszystkie jej składniki.

 

11. Wyłóż sałatkę na talerz, posyp dymką i natką pietruszki. Sałatka ziemniaczana z musztardą jest gotowa, delektuj się nią…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *