Sałatka ziemniaczana Pani Heli nie jest jakąś specjalnie finezyjną kombinacją wykwintnych składników. To prosta, całkiem zwyczajna sałatka, która jednak smakuje naprawdę dobrze. Nawet bardzo dobrze. Jej bazą są ziemniaki, a pozostałymi składnikami gruba parówka lub mortadela, ogórki kiszone, jajka i garstka cebuli do smaku. Wszystkie te składniki łączy bardzo powszechny w polskiej kuchni majonez. Pani Hela to sąsiadka mojej teściowej. To właśnie u niej po raz pierwszy jadłem naprawdę dobrze skonstruowaną tego typu sałatkę. Przekazuję zatem przepis i Wam.

 

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

SKŁADNIKI:

  • 350 gramów ziemniaków sałatkowych;
  • 200 gramów grubych parówek lub mortadeli;
  • 2-3 większe ogórki kiszone;
  • 2 jajka;
  • 1 mała cebula;
  • 2-3 łyżki majonezu;
  • sól, pieprz;

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Parówki lub mortadela powinny być dobrej jakości, a ziemniaki koniecznie sałatkowe, w przeciwnym razie zamiast sałatki wyjdzie Ci puree…

 

2. Ziemniaki opłucz pod bieżącą wodą i gotuj w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Gdy staną się miękkie (nie rozgotuj!) wyjmij z wody i pozostaw do przestygnięcia.

 

3. Jajka ugotuj na twardo i również przestudź. Pamiętaj, że dobrze ugotowane jajko na twardo to takie, które po jego rozkrojeniu na połowę nie ma sinej obwódki wokół żółtka. Jajko gotuje się na twardo w 8-9 minut. Nigdy dłużej.

 

4. Parówki lub mortadelę pokrój w niedużą kostkę.

 

5. Pokrojoną wędlinę przełóż do dużej miski. Włóż do niej również pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone. Ze skórą, czy bez zależy tylko do Ciebie.

 

6. Przestudzone jajka obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostkę i włóż do miski z wędliną i ogórkami.

 

7. Dodaj do sałatki drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki obierz z łupinek i pokrój w niedużą kostkę.

 

8.  Pokrojone ziemniaki dodaj do sałatki. Jeżeli uznasz za stosowne dołóż jeszcze tego składnika, którego uznasz, że jest za mało, albo który lubisz bardziej od innych. Ja zwykle robię za dużo ziemniaków, więc muszę uzupełniać sałatkę pozostałymi składnikami. W ten sposób sałatki zawsze wychodzi „niechcący” całkiem sporo…

 

9. Sałatkę dobrze posól, popieprz.

 

10. Dodaj do sałatki 2-3 łyżki majonezu i zamieszaj, aby ten połączył wszystkie składniki. Dopraw w razie potrzeby.

 

11. Sałatka ziemniaczana Pani Heli, choć skromna i prosta, skrywa w sobie mnóstwo smaku. Dobrego smaku.

Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *