Imprezowa sałatka ziemniaczana Pani Heli

Sałatka z ziemniaczana z jajkami, kiełbasą parówkową i ogórkiem kiszonym połączonymi majonezem.

Sałatka ziemniaczana nie jest jakąś specjalnie finezyjną kombinacją wykwintnych składników. To prosta, całkiem zwyczajna sałatka, która jednak smakuje naprawdę dobrze. Nawet bardzo dobrze. Jej bazą są ziemniaki, a pozostałymi składnikami m.in. gruba parówka i jajka. Wszystkie składniki łączy bardzo powszechny w polskiej kuchni majonez. Pani Hela to sąsiadka mojej teściowej. To właśnie u niej po raz pierwszy jadłem naprawdę dobrze skonstruowaną tego typu sałatkę. Pani Hela tę sałatkę przygotowuje popisowo. Przekazuję zatem przepis i Wam. Bo warto.

Składniki

350 gramów ziemniaków sałatkowych;
200 gramów grubych parówek lub mortadeli;
2-3 większe ogórki kiszone;
2 jajka;
1 mała cebula;
2-3 łyżki majonezu;
sól, pieprz;

Sałatka ziemniaczana przepis

Parówki lub mortadela powinny być dobrej jakości, a ziemniaki koniecznie sałatkowe, w przeciwnym razie zamiast sałatki wyjdzie Ci puree. Ziemniaki opłucz pod bieżącą wodą i gotuj w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Gdy staną się miękkie (nie rozgotuj!) wyjmij z wody i pozostaw do przestygnięcia. Jajka ugotuj na twardo i również przestudź. Pamiętaj, że dobrze ugotowane jajko na twardo to takie, które po rozkrojeniu na połowę nie ma sinej obwódki wokół żółtka. Jajko gotuje się na twardo w 8-9 minut. Nigdy dłużej.

Parówki lub mortadelę pokrój w niedużą kostkę. Pokrojoną wędlinę przełóż do dużej miski. Włóż do niej również pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone. Ze skórą, czy bez zależy tylko do Ciebie. Przestudzone jajka obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostkę, a następnie włóż do miski z wędliną i ogórkami. Dodaj do sałatki drobno pokrojoną w kostkę cebulę.

Ziemniaki obierz z łupinek i pokrój w niedużą kostkę, a następnie dodaj do sałatki ziemniaczanej. Jeżeli uznasz za stosowne dołóż jeszcze tego składnika, którego uznasz, że jest za mało, albo który lubisz bardziej od innych. Ja zwykle daję za dużo ziemniaków, więc muszę uzupełniać sałatkę pozostałymi składnikami. W ten sposób sałatki zawsze wychodzi „niechcący” całkiem sporo.

Sałatka ziemniaczana idealna na imprezę

Sałatkę dobrze posól, popieprz. Na koniec dodaj do sałatki ziemniaczanej 2-3 łyżki majonezu. Zamieszaj, aby majonez połączył wszystkie składniki. Dopraw w razie potrzeby. Choć skromna i prosta, skrywa w sobie mnóstwo smaku. Dobrego smaku.


Poznaj tradycyjny przepis na sałatka jarzynowa czyli klasykę kuchni polskiej. Wciąż jest moc i smak. No i zajadaj ze smakiem szałot śląski zrobiony według przepis mojej teściowej.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *