Sałatka z tuńczykiem to świetne danie. Kasze i w ogóle różnego rodzaju zboża mógłbym jeść garściami i zdaje się nawet codziennie. Znalazłem ostatnio w sklepie fantastyczną mieszankę podgotowanych wstępnie trzech zbóż: ryżu, pszenicy i kaszy jęczmiennej. Takie zestawienie wymagać musi jedynie niewielkiej ilości aromatycznych dodatków, aby danie smakowało wspaniale. I tak do tychże „trzech zbóż” dodałem dość standardowe warzywa oraz tuńczyka. Efekt przerósł oczekiwania; powstało danie lekkie i znakomite; moja sałatka z tuńczykiem i warzywami odtąd gościć będzie na Waszych stołach.

 

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów mieszanki „trzy zboża”;
  • 120 gramów tuńczyka z oliwy (bez oliwy);
  • 50 gramów obranych ze skóry pomidorów;
  • 20 gramów czerwonej papryki;
  • 20 gramów żółtej papryki;
  • 20 gramów czarnych oliwek;
  • 20 gramów czerwonej cebuli i dymki łącznie;
  • 60 ml oliwy extra vergine;
  • 3 łyżeczki soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Podane powyżej proporcje gwarantują, że to zboża będą bohaterem pierwszego planu – i tak ma być.

 

2. Na początek mieszanka zbóż, czyli główny bohater dania. Wyśmienita i wysokiej jakości kompozycja ryżu, jęczmienia i pszenicy. Wymaga jedynie kilkunastu minut gotowania.

 

3. Odmierz 200 gramów mieszanki zbóż i wsyp do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą. Gotuj 10 minut. Po tym czasie, gdy woda niemal całkowicie odparuje wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw na 15 minut, aż zboża zmiękną i lekko spęcznieją.

 

4. Sparz pomidora, obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Papryki oczyść z nasion, białych włókien i umyj. Osusz.

 

5. Cebulę posiekaj również w bardzo drobną kosteczkę. Przesiekaj dymkę.

 

6. Ugotowaną mieszankę zbóż pozostaw do przestygnięcia. W międzyczasie posiekaj drobno oliwki, a tuńczyka odsącz z oliwy.

 

7. Przygotuj dressing; potrzebować będziesz: 60 ml oliwy extra vergine (lub oliw z tuńczyka, jeżeli wolisz bardziej tuńczykowy smak i aromat), 3 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól, pieprz.

 

8. Składniki dressingu przełóż do małego słoiczka, zakręć go i energicznym ruchem wymieszaj zawartość.

 

9. Do przestudzonych zbóż dodaj posiekane paprykę, oliwki, pomidora.

 

10. Dodaj dymkę, cebulę i drobno posiekanego tuńczyka.

 

11. Wymieszaj wszystkie składniki i wlej do sałatki przygotowany wcześniej dressing.

 

12. Sałatka z tuńczykiem smakuje wyśmienicie zaraz po przygotowaniu, ale jest równie smaczna, gdy się „przegryzie”.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *