SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM kaszą i warzywami

Sałatka z tuńczykiem to świetne danie. Kasze i w ogóle różnego rodzaju zboża mógłbym jeść garściami i zdaje się nawet codziennie. Znalazłem ostatnio w sklepie fantastyczną mieszankę podgotowanych wstępnie trzech zbóż: ryżu, pszenicy i kaszy jęczmiennej. Takie zestawienie wymagać musi jedynie niewielkiej ilości aromatycznych dodatków, aby danie smakowało wspaniale. I tak do tychże „trzech zbóż” dodałem dość standardowe warzywa oraz tuńczyka. Efekt przerósł oczekiwania; powstało danie lekkie i znakomite; moja sałatka z tuńczykiem i warzywami odtąd gościć będzie na Waszych stołach.

 

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów mieszanki „trzy zboża”;
  • 120 gramów tuńczyka z oliwy (bez oliwy);
  • 50 gramów obranych ze skóry pomidorów;
  • 20 gramów czerwonej papryki;
  • 20 gramów żółtej papryki;
  • 20 gramów czarnych oliwek;
  • 20 gramów czerwonej cebuli i dymki łącznie;
  • 60 ml oliwy extra vergine;
  • 3 łyżeczki soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Podane powyżej proporcje gwarantują, że to zboża będą bohaterem pierwszego planu – i tak ma być.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM kaszą i warzywami

 

2. Na początek mieszanka zbóż, czyli główny bohater dania. Wyśmienita i wysokiej jakości kompozycja ryżu, jęczmienia i pszenicy. Wymaga jedynie kilkunastu minut gotowania.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM kaszą i warzywami

 

3. Odmierz 200 gramów mieszanki zbóż i wsyp do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą. Gotuj 10 minut. Po tym czasie, gdy woda niemal całkowicie odparuje wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw na 15 minut, aż zboża zmiękną i lekko spęcznieją.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM kaszą i warzywami

 

4. Sparz pomidora, obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Papryki oczyść z nasion, białych włókien i umyj. Osusz.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM kaszą i warzywami

 

5. Cebulę posiekaj również w bardzo drobną kosteczkę. Przesiekaj dymkę.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM kaszą i warzywami

 

6. Ugotowaną mieszankę zbóż pozostaw do przestygnięcia. W międzyczasie posiekaj drobno oliwki, a tuńczyka odsącz z oliwy.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM kaszą i warzywami

 

7. Przygotuj dressing; potrzebować będziesz: 60 ml oliwy extra vergine (lub oliw z tuńczyka, jeżeli wolisz bardziej tuńczykowy smak i aromat), 3 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól, pieprz.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM kaszą i warzywami

 

8. Składniki dressingu przełóż do małego słoiczka, zakręć go i energicznym ruchem wymieszaj zawartość.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM kaszą i warzywami

 

9. Do przestudzonych zbóż dodaj posiekane paprykę, oliwki, pomidora.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM kaszą i warzywami

 

10. Dodaj dymkę, cebulę i drobno posiekanego tuńczyka.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM kaszą i warzywami

 

11. Wymieszaj wszystkie składniki i wlej do sałatki przygotowany wcześniej dressing.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM kaszą i warzywami

 

12. Sałatka z tuńczykiem smakuje wyśmienicie zaraz po przygotowaniu, ale jest równie smaczna, gdy się „przegryzie”.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM kaszą i warzywami

Pyszne GOŁĄBKI z młodej KAPUSTY z kaszą przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *