SAŁATKA Z RYŻEM tuńczykiem i warzywami

Sałatka z ryżem i ciekawymi dodatkami to moja wariacja na temat klasycznych, wręcz oklepanych sałatek z ryżem oraz tuńczykiem. Ta w zasadzie jest bardzo zbliżona do tych „klasycznych”, jednak użycie ogórka kiszonego, awokado i sosu na bazie curry całkowicie odmieniło oblicze klasycznej sałatki. Oczywiście smak można bardziej lub mniej dopasowywać do swoich kubków smakowych, jednak curry robi swoje – sałatka ta tak, czy siak będzie z pewnością pyszna.

 

SAŁATKA Z RYŻEM

SKŁADNIKI:

  • 150 gramów tuńczyka;
  • 150 gramów ryżu basmati;
  • 1-2 ogórki kiszone;
  • kawałek czerwonej papryki;
  • kawałek żółtej papryki;
  • mała puszka czerwonej fasolki kidney;
  • dymka;
  • 150 gramów jogurtu naturalnego;
  • szczypta mielonej kurkumy;
  • szczypta mielonej przyprawy curry;
  • 1-2 łyżeczki majonezu;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początku przygotuj sos – potrzebne będą: 150 gramów jogurtu naturalnego, szczypta mielonej kurkumy, szczypta mielonej przyprawy curry, 1-2 łyżeczki majonezu, szczypta soli.

SAŁATKA Z RYŻEM tuńczykiem i warzywami

 

2. Składniki sosu przełóż do małego słoiczka, zakręć go i bardzo dobrze rozmieszaj. W razie konieczności dodaj jeszcze któregoś ze składników. Gotowy sos odstaw na bok.

SAŁATKA Z RYŻEM tuńczykiem i warzywami

 

3. Przygotuj po kawałku czerwonej i żółtej papryki – umyj je i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

SAŁATKA Z RYŻEM tuńczykiem i warzywami

 

4. Ugotuj 150 gramów ryżu basmati, a następnie odcedź go i przelej szybko zimną wodą. Odstaw do przestygnięcia.

SAŁATKA Z RYŻEM tuńczykiem i warzywami

 

5. Do dużej miski wrzuć: pokrojone w drobną kostkę papryki żółtą i czerwoną, awokado i ogórka kiszonego (ilość poszczególnych składników według Twojego uznania).

SAŁATKA Z RYŻEM tuńczykiem i warzywami

 

6. Dorzuć małą puszkę czerwonej fasolki kidney.

SAŁATKA Z RYŻEM tuńczykiem i warzywami

 

7. Dodaj do miski około 150 gramów tuńczyka (jeżeli jest z oleju najpierw go dobrze odsącz) oraz dużą garść posiekanej dymki.

SAŁATKA Z RYŻEM tuńczykiem i warzywami

 

8. Do sałatki dodaj ugotowany wcześniej i przestudzony ryż.

SAŁATKA Z RYŻEM tuńczykiem i warzywami

 

9. Wszystkie składniki w misce zalej przygotowanym wcześniej sosem curry. Wymieszaj sałatkę i dopraw do smaku, jeżeli potrzeba.

SAŁATKA Z RYŻEM tuńczykiem i warzywami

 

10. Sałatka z ryżem najlepiej smakuje podana w temperaturze pokojowej.

SAŁATKA Z RYŻEM tuńczykiem i warzywami

A może wolisz SAŁATKĘ warstwową? Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *