sałatka z łososiem ze szparagami

Sałatka z łososiem ze szparagami to ciekawa kompozycja smakowa: szparagi i ziemniaki, wędzony łosoś i tradycyjny sos koperkowy. Danie naprawdę zaskakująco smaczne i sycące. Na kolację może za obfite, ale na letni obiad w sam raz. Oczywiście możecie pominąć ziemniaki; wtedy otrzymacie wspaniałą przystawkę. Możesz użyć zarówno zielonych, jak i białych szparagów. Jeżeli użyjesz zielonych zamiast blanszowanych możesz je podać grillowane. Sałatka z łososiem ze szparagami smakuje najlepiej w temperaturze pokojowej, choć warto, by ziemniaki i szparagi były nieco cieplejsze.

 

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

  • po 2 ziemniaki sałatkowe na osobę;
  • po 60 gramów łososia wędzonego na gorąco na osobę;
  • pęczek zielonych szparagów;
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżeczki majonezu;
  • pęczek koperku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj pod bieżącą wodą po 2 ziemniaki na osobę i gotuj w łupinkach do miękkości. Następnie odcedź i odstaw na bok.

 

2. Do przygotowania sosu potrzebne będą: mały kubeczek jogurtu naturalnego, odrobina majonezu, pęczek koperku.

 

3. Do miseczki przelej jogurt, dodaj 2 łyżeczki majonezu, dodaj posiekany koperek, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko.

 

4. Jeżeli chcesz, aby posmak koperku był jeszcze wyraźniejszy możesz dodać odrobinę suszonego koperku. Sos wstaw do lodówki.

 

5. Szparagi przemyj krótko pod bieżącą wodą, odkrój zdrewniałe końcówki (nie wyrzucaj ich – przełóż do woreczka i zamroź; będą wspaniałe na zupę szparagową).

 

6. Do dania potrzebować będziesz około 60 gramów łososia wędzonego na gorąco na osobę. To zupełnie wystarczająca ilość, aby nadać daniu wykwintny smak.

 

7. Szparagi wrzuć na wrzącą wodę, podkręć gaz na max pod garnkiem. Gdy woda się ponownie zagotuje wyjmij szparagi i przelej zimną wodą.

 

8. Po obwodzie talerza rozłóż obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, na środku rozłóż szparagi. Na wierzch wyłóż sos koperkowy i łososia. Sałatka z łososiem ze szparagami smakuje i wygląda – pysznie.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *