Sałatka z łososiem wędzonym i szparagami

Sałatka z łososiem wędzonym i świeżymi zielonymi szparagami podana na plastrach gotowanych ziemniaków polana sosem koperkowym.

Sałatka z łososiem to ciekawa kompozycja smakowa. Szparagi, ziemniaki i wędzonego łososia spaja tradycyjny sos koperkowy. Danie naprawdę zaskakująco smaczne i sycące. Na kolację może za obfite, ale na letni obiad w sam raz. Oczywiście możesz pominąć ziemniaki, wtedy otrzymasz wspaniałą przystawkę. Możesz użyć zarówno zielonych, jak i białych szparagów. Sałatka z łososiem smakuje najlepiej w temperaturze pokojowej choć warto, by ziemniaki i szparagi były nieco cieplejsze.

Składniki

po 2 ziemniaki sałatkowe na osobę;
po 60 gramów łososia wędzonego na gorąco na osobę;
pęczek zielonych szparagów;
mały kubeczek jogurtu naturalnego;
2 łyżeczki majonezu;
pęczek koperku;
sól, pieprz;

Sałatka z łososiem i szparagami przepis

Umyj pod bieżącą wodą po 2 ziemniaki na osobę i ugotuj je w łupinkach do miękkości. Pamiętaj, aby koniecznie użyć ziemniaków sałatkowych. Będziesz je finalnie kroić w plasterki, ziemniaki mączyste takiego krojenia nie przetrzymają, a ziemniaki sałatkowe idealnie dadzą się pokroić w plasterki. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw na bok.

Do przygotowania sosu potrzebne będą: mały kubeczek jogurtu naturalnego, odrobina majonezu, pęczek koperku, no i oczywiście przyprawy. Do miseczki przelej jogurt, dodaj do niego 2 łyżeczki majonezu, dodaj posiekany koperek, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli chcesz, aby posmak koperku był jeszcze wyraźniejszy możesz dodać odrobinę suszonego koperku. Sos wstaw do lodówki.

Szparagi przemyj krótko pod bieżącą wodą, odkrój zdrewniałe końcówki (nie wyrzucaj ich, ale przełóż do woreczka i zamroź. Będą wspaniałe na zupę szparagową). Szparagi wrzuć na wrzącą wodę, podkręć gaz na max pod garnkiem. Gdy woda się ponownie zagotuje wyjmij szparagi i przelej zimną wodą.

Sałatka z łososiem sposób podania

Do dania potrzebować będziesz około 60 gramów łososia wędzonego na gorąco na osobę. To zupełnie wystarczająca ilość, aby nadać daniu wykwintny smak. Na obwodzie talerza rozłóż obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, na środku rozłóż szparagi. Na wierzch wyłóż sos koperkowy i łososia. Zajadaj ze smakiem.


Wypróbuj mój przepis na burrata z pomidorami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *