Sałatka z kurczakiem jest popularnym daniem w Polsce. Ale przecież nie tylko w naszym kraju chętnie jada się sałatki, w których pierwsze skrzypce gra kurczak. Jedną z najbardziej znanych takich sałatek jest sałatka Cezar. I to właśnie ta sałatka z kurczakiem było moim pierwowzorem do stworzenia swojej własnej, na którą przepis poniżej Wam przedstawiam. Jest to całkiem luźna wariacja na temat sałatki z kurczaka w ogóle. Ważne, że wyszło pysznie, a sałatka na stałe znalazła się w moim menu. Mam nadzieję, że podobnie będzie u Was.

 

SAŁATKA Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 2 duże piersi z kurczaka;
  • kaszka kukurydziana;
  • 1 czerwona papryka;
  • sałata little gem;
  • trochę pomidorków koktajlowych;
  • rzodkiewka;
  • cieniutko pokrojony w plasterki surowy, wędzony boczek;
  • mielona, wędzona papryka;
  • mielone ziele angielskie;
  • jogurt naturalny;
  • garść startego parmezanu;
  • mały pęczek świeżej bazylii;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka zwykłej musztardy;
  • 1 cytryna;
  • ostry sos np. piri piri;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj składniki dressingu – 4 łyżki jogurtu naturalnego, garść startego parmezanu, mały pęczek świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zwykłej musztardy, sok z cytryny, odrobiną „czegoś ostrego” – ja dałem sosu piri piri.

 

2. Wszystkie składniki dressingu wrzuć do blendera, dodaj nieco soli, pieprz i zmiksuj. Użyj takich proporcji składników, aby Twój dressing był dla Ciebie jak najsmaczniejszy.

 

3. Dressing przelej do miseczki i odłóż na bok.

 

4. Na blacie rozsyp 3-4 łyżki kaszki kukurydzianej, trochę mielonej wędzonej papryki i mielonego ziela angielskiego. Dodaj sól i pieprz.

 

5. Rozłóż na przyprawach i kaszce 2 duże piersi z kurczaka, przykryj folią spożywczą i rozbijaj wałkiem tak, aby przyprawy wniknęły w kurczaka. Rozbity kurczak winien mieć grubość około 1 cm.

 

6. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i smaż kurczaka na niezbyt mocnym ogniu.

 

7. Przygotuj warzywa – czerwoną paprykę, sałatę little gem, trochę pomidorków koktajlowych, rzodkiewkę. Umyj i osusz warzywa.

 

8. Przygotuj 80 gramów surowego, wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki.

 

9. Pokrój wszystkie warzywa według uznania.

 

10. Boczek usmaż na chrupiąco.

 

11. Usmażonego kurczaka pokrój w paseczki. Przygotuj trochę polenty – szklankę kaszki kukurydzianej wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę ciągle mieszając. Gotowe po 3 minutach.

 

12. Na talerzu rozłóż wszystkie warzywa i polej dressingiem. Rozłóż kurczaka, boczek, polentę, swoje ulubione kiełki, a całość dodatkowo posyp pokrojonymi papryczkami chili i startym parmezanem. Sałatka z kurczakiem i polentą jest piękna i pyszna.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *