Drukuj przepis

Sałatka z kukurydzą po meksykańsku to świetny dodatek do dań z grilla, ale także do każdego, najzwyklejszego obiadu domowego. Pamiętać jednak należy, że jednym ze składników jest kolendra, które ma bardzo specyficzny aromat i zapewne nie będzie pasowała z niektórymi smakami. Od czegóż jednak Wasza wyobraźnia i Wasze kuchenne podboje. Moja sałatka z kukurydzą może być przyrządzona ze świeżej kukurydzy , kiedy ta jest dostępna w sezonie, ale smakuje równie dobrze z kukurydzą z puszki. Czasem – ku zaskoczeniu – tak po prostu bywa. Pomidory możesz dodać w skórce, a możesz skórkę usunąć – to sprawa indywidualna. A zatem… do dzieła 😉

 

SKŁADNIKI:

  • 3 świeże kukurydze;
  • 4-5 dojrzałych pomidorów;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • dymka;
  • ostra papryczka jalapeno lub chilli;
  • 1 limonka;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kukurydze obierz z liści, „włosów”, a także obetnij ich końcówki. Umyj je pod bieżącą wodą.

 

3. Wrzuć kukurydze na gotującą się, dobrze osoloną wodę. Gdy woda ponownie zawrze przykryj garnek pokrywką i gotuj kukurydze na średnim ogniu 7-10 minut. Uwierz, to właściwy czas gotowania kukurydzy. Jeżeli po tym czasie kukurydza jest nadal twarda wyrzuć ją do kosza. Nigdy nie gotuj kukurydzy dłużej, bo właśnie wtedy twardnieje!!!

 

4. Pomidory umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Przekrój pomidory na połowę albo na ćwiartki i usuń pestki. Oczywiście jeżeli wolisz możesz na samym początku pozbawić pomidory skórek – to sprawa indywidualna.

 

5. Wstępnie przygotowane pomidory pokrój w drobną kostkę.

 

6. Papryczki jalapeno to najlepszy dodatek do mojej sałatki. Musi być nieco (lub nieco bardziej…) ostro. Jeżeli ich nie zdobędziesz użyj papryczek chilli.

 

7. Papryczki jalapeno posiekaj bardzo drobno. Posiekaj również 1 gałązkę dymki. Uważaj – dymka to konieczny dodatek do mojej sałatki, ale dodana w nadmiarze może zepsuć jej smak. Najlepiej dodawaj jej po trochu, aby „nie przedobrzyć”.

 

8. Wszystko przygotowane, a kukurydze właśnie się ugotowały… Wyłóż je na talerz z ręcznikami papierowymi i pozostaw na kilka minut, aż przestygną.

 

9. Przestudzone kukurydze ustaw pionowo na desce do krojenia i dużym, ostrym nożem cięciem z góry na dół skrawaj ich ziarna.

 

10. Ziarna kukurydz przełóż do dużej miski. Wrzuć do nich część pokrojonych w kostkę pomidorów – nie dodawaj od razu całości. Gdy dodasz wszystkie składniki zdecydujesz, czy dodać jeszcze pomidorów, czy też nie.

 

11. Do miski z kukurydzą i pomidorami wrzuć posiekane jalapeno i nieco posiekanej dymki. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

 

12. Świeża kolendra w mojej sałatce zrobi dużo dobrego smaku. Przygotuj pęczek i drobno ją posiekaj.

 

13. Posiekaną kolendrę wrzuć do miski. Skrop sałatkę sokiem z limonki. Wymieszaj.

 

14. Na koniec wlej do sałatki odrobinę oliwy extra vergine do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie i jeżeli potrzeba dodaj jeszcze pomidorów, soli, pieprzu, czy też dymki lub jalapeno. Sałatka z kukurydzą ma smakować Tobie, więc dobierz proporcję składników według własnego uznania.

 

15. Sałatka z kukurydzą po meksykańsku pasować będzie do naprawdę wielu dań lub po prostu jako osobna sałatka. Mnie najlepiej smakuje jednak z daniami mięsnymi z grilla.

Lubisz kukurydzę? Spróbuj jej z moim masłem meksykańskim – przepis znajdziesz TUTAJ >.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *