Sałatka z krewetkami mango i kolendrą

Sałatka z krewetkami, czyli sałatka z gotowanych krewetek, mango i solirodu połączona jogurtem greckim z dodatkiem kolendry, chilli i soku z limonki.

Sałatka z krewetkami to sałatka z gotowanych krewetek, mango i solirodu połączona jogurtem greckim z dodatkiem kolendry, chilli i soku z limonki. Ta sałatka rozkocha w sobie wiele osób. No bo pomyśl tylko. Delikatne krewetki, słodkie lecz i nieco kwaskowe mango oraz słonawy o morskim smaku soliród. Po prostu pycha. Sałatkę po jej przyrządzeniu dobrze jest schłodzić, a najlepiej pozostawić do przegryzienia się przez noc. Nabiera wtedy nieprawdopodobnego smaku. Jestem przekonany, że zachwyci wszystkich. No chyba, że krewetki nie przechodzą Ci przez gardło. W takim przypadku znowu umknie Ci coś dobrego.

Składniki

15 średnich surowych krewetek;
150 gramów gęstego jogurtu typu greckiego;
garść solirodu;
dojrzałe mango;
majonez (opcja);
pęczek świeżej kolendry;
czerwona papryczka chilli;
2 limonki;
sól, pieprz;

Sałatka z krewetkami przepis

Jogurt przełóż do miski. Dodaj do niego łyżeczkę majonezu, choć po prawdzie od pewnego czasu nie dodaję go już do tej sałatki. Jeżeli jogurt jest gęsty, kremowy, tłusty i pyszny wtedy majonez staje się zbędny. Wybór należy do Ciebie.

Posiekaj drobno papryczkę chilli i wrzuć do jogurtu. Posiekaj pół pęczka kolendry i również wrzuć do miski. Wciśnij do miski sok z całej limonki. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Gotowy sos odstaw na bok, wykorzystasz go później.

Pora na krewetki. Należy je umyć pod bieżącą wodą. Surowych jeść nie wypada, więc trzeba je obrać i przesmażyć na patelni (zobacz przepis na krewetki smażone) lub wrzucić do akurat gotującego się wywaru rybnego (zobacz jak przygotować wywar rybny z krewetkami).

Jeżeli wybierasz tę ostatnią opcję wrzuć krewetki do wywaru i gotuj je 2 minuty, wyjmij i pozostaw na chwilę, aby nieco przestygły. Następnie pozbaw krewetki głów i wnętrzności. Każdą z krewetek natnij wzdłuż po zewnętrznej stronie i usuń ze środka przewód pokarmowy. Krewetki pokrój w nieduże, dowolnego kształtu kawałki.

Obierz mango i pokrój w kawałki podobnej wielkości i kształtu, co krewetki. Wrzuć oba składniki do dużej miski.

Soliród (salicornia) to roślina rosnąca na zasolonych moczarach i plażach, stąd jej słonawy, morski posmak. Z tego powodu jest znakomitym dodatkiem do owoców morza podkreślając ich morski charakter. Soliród można jeść na surowo, chrupie wspaniale. Kupisz go np. w jednej z sieci Cash & Carry. Dodaj go tyle, ile uznasz za stosowne.

Sałatka z krewetkami sposób podania

Posiekaj drugą połowę pęczka kolendry i wrzuć do sałatki. Wlej do sałatki wcześniej przygotowany sos jogurtowy, a następnie wymieszaj całość. Na koniec dopraw dodatkowo do smaku (sól, pieprz, sok z limonki, chilli) według uznania. Odstaw do lodówki.

Sałatkę podawaj po nieco wcześniejszym wyjęciu z lodówki, aby lekko się ogrzała. Serwuj z listkami świeżej kolendry, płatkami chilli i cząstką limonki. Absolutna bomba!

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *