Sałatka z ciecierzycą po grecku

Drukuj przepis

Sałatka z ciecierzycą po grecku może być z powodzeniem traktowana jako samodzielne danie, ale równie dobrze pasować będzie do niemal każdego posiłku. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, jak i do wegetariańskich, w tym rybnych. Jest uniwersalna i bardzo bardzo smaczna. Na Krecie, gdzie przebywam przez dużą część roku warzywa strączkowe są wręcz uwielbiane . Co prawda ciecierzycę podaje się tam nieco inaczej, ale przecież kuchnia to nie dyktat. Z drugiej strony z pewnością żaden Grek nie odmówiłby zjedzenia takiej sałatki. Zatem… do dzieła ;).

 

SKŁADNIKI:

  • puszka ciecierzycy (240 gramów po odcieku);
  • grillowana papryk marynowana;
  • około 100 gramów świeżego zielonego groszku;
  •  1-2 ząbki czosnku;oliwa extra vergine;
  • natka pietruszki;
  • pęczek koperku;
  • dymka;
  • kilka rzodkiewek;
  • 1 cytryna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Ciecierzycę wyjmij z puszki, opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw na sitku do odcieknięcia.

 

3. Przygotuj sos winegret – w tym celu do małego pojemnika lub słoiczka wciśnij obrany ząbek czosnku.

 

4. Wlej do pojemniczka czosnkiem 2-3 łyżki oliwy extra vergine.

 

5. Wciśnij połowę świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

 

6. Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zakręć pojemnik i dobrze nim potrząsaj przez chwilę, aż wewnątrz powstanie smakowita emulsja. Spróbuj jej i w razie konieczności dopraw którymś ze składników, który jest Twoim zdaniem najmniej wyczuwalnym. Odstaw sos na bok.

 

7. Groszek wrzuć na lekko osoloną, gotująca się wodę. Gotuj go kilka minut, aż zmięknie, ale nie rozgotuj go!

 

8. Grillowaną paprykę wyjmij z marynaty odsącz i pokrój w nieduże kawałki.

 

9. Odciekniętą ciecierzycę wrzuć do dużej miski. Dodaj do niej pokrojoną paprykę marynowaną.

 

10. Posiekaj i wrzuć do miski z sałatką niedużą garść świeżego koperku.

 

11. Do powstającej sałatki dodaj również nieco pokrojonej natki pietruszki.

 

12. Ugotowany groszek odcedź i przelej obficie zimną wodą, aby się ochłodził i zachował soczystą zieleń. Od razu wrzuć go do sałatki.

 

13. Pora na ostateczne ukształtowanie sałatki – przygotuj trochę dymki i kilka rzodkiewek – będą fajnie chrupać 😉

 

14. Dymkę drobno posiekaj, rzodkiewki pokrój w małe kawałki. Dodaj do sałatki.

 

15. Sałatka z ciecierzycą po grecku jest już właściwie gotowa – wlej do niej wcześniej przygotowany sos winegret. Wymieszaj sałatkę dokładnie i odstaw ją na 20 minut – to ważne. Nabierze niewiarygodnego smaku 😉

 

16. Sałatka z ciecierzycą po grecku to znakomite danie solo, albo jako dodatek. Pasuje chyba do wszystkiego. Lubisz ciecierzycę? Spróbuj jej w innym daniu. Po przepis kliknij TUTAJ > .

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial