Sałatka z botwinki to znakomity dodatek do obiadu. Delikatna botwinka krótko przesmażona, plus pieczone buraki, świeży koperek, a wszystko skropione sokiem z cytryny – całość powiewa lekkością i świeżością wiosny. Taka sałatka pasować będzie do różnych mięsiw, zarówno duszonych, podawanych z sosem, jak i do dań z grilla. Wreszcie wyobrażam sobie taka sałatkę jako ciekawą przekąskę na lunch. Biorąc jednakże pod uwagę konieczność pieczenia buraków najrozsądniejszym będzie przygotowanie tej sałatki wraz z pieczystym w piekarniku.

 

SAŁATKA Z BOTWINKI

SKŁADNIKI:

  • 2 duże pęczki botwinki z większymi buraczkami;
  • pęczek świeżego koperku;
  • masło;
  • oliwa z oliwek;
  • 1 cytryna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą sałatki jest oczywiście świeżutka botwinka. Przygotuj dwa spore pęczki.

 

2. Z botwinek odetnij buraczki. Umyj je dobrze, osusz, przełóż do naczynia żaroodpornego, posól odrobinę, polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

 

3. Upieczone buraczki lekko przestudź, a następnie obierz ze skóry.

 

4. Posiekaj drobno łodyżki botwinki, a liście grubo. Przygotuj małą garść świeżego koperku. Upieczone, obrane ze skóry buraki pokrój w drobną kostkę.

 

5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła, po czym wrzuć łodyżki botwinki. Smaż je około 2 minut.

 

6. Na patelnię wrzuć liście botwinki i wyciśnij sok z połowy cytryny. Smaż całość kolejne 2 minuty.

 

7. Dodaj garść posiekanego koperku, sól i pieprz.

 

8. Dodaj posiekane buraczki – sałatka będzie gotowa za około 60 sekund.

 

9. Sałatka z botwinki świetnie smakuje z pieczystym, np. z pieczoną przepiórką – przepis znajdziesz <<TUTAJ<>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *