Sałatka wiejska, na którą przepis prezentuję poniżej pochodzi z Krety. Jest bardzo zbliżona składnikami do znanej na całym świecie sałatki horiatiki, inaczej zwanej również wiejską lub po prostu sałatką grecką. Różnica pomiędzy obydwoma sałatkami polega na zastosowaniu w sałatce kreteńskiej lokalnego sera mizithra z okolic Chanii zamiast fety oraz drobnych oliwek z Krety zamiast oliwek Kalamata, które zwykle do klasycznej sałatki horiatiki się dodaje. Czy zmienia to zasadniczo smak sałatki? Nie. Czy zmienia to smak w ogóle? Oczywiście. A która sałatka lepsza to już sprawa indywidualna. Po szczegóły zapraszam do przepisu.

 

SAŁATKA WIEJSKA

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów sera mizithra lub pełnotłustego twarogu;
  • 2 duże pomidory;
  • 1 mały, świeży ogórek;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 mała czerwona cebula;
  • garść małych, czarnych oliwek z pestką;
  • oliwa extra vergine;
  • suszone oregano;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki; warzywa umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Przygotuj krzyżówki i szklankę wina. Niech ten posiłek będzie trwać dłużej, aniżeli zwykle na co dzień… Na Krecie najpopularniejszym powiedzeniem jest „siga, siga”, czyli „powoli, nie spiesz się”.

 

2. Do głębokiego talerza albo do dużej miski wkrój pomidory. Pokrój je na kawałki takie, jakie lubisz. Również od Ciebie zależy, czy pomidory obierzesz wcześniej ze skórek, czy też nie.

 

3. Pokrój ogórka wraz ze skórką w półcentymetrowe plasterki i wrzuć do miski. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj do sałatki niezbyt dużą ilość tejże cebuli – jedynie do smaku.

 

4. Paprykę pokrój w poprzek w cienkie plasterki, a te przekrój dodatkowo na połowę – dorzuć do sałatki. Do miski z sałatką wrzuć również około 10 sztuk czarnych oliwek z pestką. Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

5. Nałóż na wierzch sałatki ser mizithrę lub pełnotłusty twaróg. Mizithra to lokalny (z okolic Chanii) ser twarogowy. Wytwarzany jest z mleka owczego. W smaku jest lekko kwaskowy, mocno kremowy, o konsystencji nadającej się do rozsmarowania. Jeżeli go nie macie z powodzeniem możecie użyć naszego twarogu, jednak koniecznym jest, aby tenże twaróg był wysokiej jakości, najlepiej „od baby”. Absolutnie nie nadadzą się do sałatki z Krety twarogi sklepowe.

Ponadto każda sałatka wiejska wymaga oliwy –  polej ją obficie jak najlepszą oliwą extra vergine. Oczywiście grecką.

 

6. Niewyobrażalnym błędem byłoby nie posypanie na koniec sałatki wiejskiej z Krety suszonym oregano. To tak, jakby postawić Francuza z karabinem na linii frontu i kazać mu walczyć zamiast, co naturalne, pozwolić mu uciec po pierwszym usłyszanym wystrzale wroga…

 

7. Sałatka wiejska rodem z Krety winna być podana z kawałkiem świeżego, jeszcze ciepłego chleba z mąki jęczmiennej. No i ta szklaneczka wina… Ten zestaw mi pasuje.

Wolisz SAŁATKĘ Z KIEŁBASĄ? Jeśli tak kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *