sałatka warstwowa ze śledziem

Sałatka warstwowa ze śledziem według przepisu poniżej zaskakuje smakiem. Na pierwszy rzut oka cóż może być ekscytującego w sałatce, której głównymi składnikami oprócz śledzia są ziemniaki i marchewka… A jednak może, uwierzcie. Po pierwsze możesz użyć śledzi np. korzennych, co uwypukli smak sałatki. Po drugie odrobina białej cebuli smak zaostrzy. Po trzecie majonez smaki połączy. Po czwarte żółty ser przełamie intensywny smak śledzia. Jeżeli lubicie śledzie ta sałatka warstwowa z pewnością Was zadowoli.

 

SAŁATKA WARSTWOWA ZE ŚLEDZIEM

SKŁADNIKI:

  • 3-4 płaty śledzia korzennego;
  • 2 duże ziemniaki;
  • 2 duże marchewki;
  • 2-3 wiejskie jajka;
  • 1 średnia biała cebula lub szalotka;
  •  100 gramów sera żółtego;
  • majonez według uznania;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Gotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości, a jajka 8 minut – na twardo.

 

3. Marchewkę obierz i gotuj „al dente”.

 

4. Ugotowane warzywa odcedź i pozostaw do przestygnięcia.

 

5. Zetrzyj ser żółty na grubych oczkach tarki.

 

6. Ugotowane, przestudzone jajka obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

 

7. Śledzie pokrój bardzo drobno lub grubiej, jeżeli wolisz. Możesz je równie dobrze po prostu zmielić.

 

8. Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Przestudzone ziemniaki i marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wszystko gotowe, można zatem układać warstwy sałatki. Może to być jedna warstwa, ale może być ich kilka. Wtedy jednak wzrasta ilość zużytego do sałatki majonezu…

 

9. Na spodzie dużej miski rozłóż śledzia, a na nim ułóż cebulę. Cebuli nie za dużo, żeby nie zepsuła smaku sałatki.

 

10. Rozsmaruj 2-3 łyżki majonezu, a następnie rozłóż warstwę ziemniaków. Posyp ziemniaki świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli (z solą ostrożnie, śledzie przecież lubią być mocno słone…).

 

11. Na ziemniakach rozłóż warstwę startej marchwi, a na niej rozsmaruj 2 łyżki majonezu.

 

12. Rozłóż na wierzchu starte jajka.

 

13. Na jajkach rozłóż starty żółty ser.

 

14. Udekoruj sałatkę według uznania i włóż do lodówki na parę godzin, aby składniki przegryzły się.

 

15. Sałatka warstwowa ze śledziem smakuje najlepiej 15 minut po wyjęciu jej z lodówki. Prosto i super smacznie.

Zapraszam również na ŚLEDZIE OPIEKANE – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *