Sałatka warstwowa z kurczakiem to niby nic oryginalnego, ale za to rzecz sprawdzona i smakuje zawsze. Wystarczą piersi z kurczaka i warzywa z puszki – sałatkę robi się dość szybko. Oczywiście wszelkiego rodzaju zamiany, podmiany składników pod swoim kątem mile widziane. Piersi z kurczaka trzeba bardzo dobrze przyprawić, najlepiej jakąś ulubioną mieszanką przypraw lub kilkoma ulubionymi. Jeżeli zamierzasz użyć mieszanki przypraw sprawdź, czy czasem nie ma w składzie wzmacniaczy smaku.

 

SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 2 większe piersi z kurczaka;
  • Twoja ulubiona przyprawa do drobiu, np. gyros;
  • 1 duża puszka czerwonej fasolki;
  • 1 duża puszka zielonego groszku;
  • mała kapusta pekińska;
  • 1 duża cebula;
  • kilka ogórków konserwowych (lub kilkanaście korniszonów);
  • majonez;
  • pikantny keczup;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dwie spore piersi z kurczaka rozbij delikatnie na dość grube kotlety, posyp obficie ulubionymi przyprawami i smaż po 2-3 minuty z każdej strony na mocnym ogniu na oleju.

 

2. Wlej na patelnię pół szklanki wody, zmniejsz gaz pod patelnią i duś kurczaka około 10 minut.

 

3. Odsącz z zalewy i przepłucz dużą puszkę czerwonej fasolki.

 

4. Odsącz z zalewy i przepłucz dużą puszkę groszku.

 

5. Posiekaj drobno niedużą kapustę pekińską, pokrój w drobną kostkę jedną dużą cebulę, pokrój na małe kawałki kilka ogórków konserwowych (lub kilkanaście korniszonów).

 

6. Gdy mięso z kurczaka jest miękkie pokrój je w kosteczkę. Pamiętaj, aby mięso było soczyste (nie obrabiaj go za długo).

 

7. W sporej misce układaj dwie warstwy – na spodzie ułóż trochę kurczaka, a na nim rozłóż cebulę.

 

8. Posyp warstwą ogórka konserwowego.

 

9. Następnie nałóż trochę fasolki czerwonej i groszku.

 

10. Wyrównaj warstwę i rozsmaruj na górze 1-2 łyżki majonezu, a na wierzch wyciśnij trochę pikantnego keczupu.

 

11. Całość posyp kapustą pekińską (lekko ją dociśnij). W ten sam sposób ułóż drugą warstwę.

 

12. Sałatka warstwowa z kurczakiem smakuje najlepiej podana na zimno.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *