Sałatka szwajcarska to bardzo prosta i naprawdę smaczna rzecz. Składa się w zasadzie z trzech składników, a jednym z nich jest oczywiście ser. Nie ma Szwajcarii bez pysznych serów przecież. Poważniej rzecz ujmując ta sałatka szwajcarska może mieć lokalne oblicza. Będzie zatem sałatką polską lub wiejską, jeśli użyjesz dobrej parówkowej i jednego z naszych dojrzewających serów. Będzie węgierską, bo i u Madziarów dobrych kiełbas, czy mortadeli nie brakuje; z serem nieco gorzej, ale ser trapistów na pewno da radę w tej sałatce. A już całkiem, całkiem poważnie rzecz ujmując postarajcie się najpierw zrobić tę sałatkę według mojego przepisu, aby poznać jej prawdziwy smak.

 

SAŁATKA SZWAJCARSKA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów wysokiej jakości kiełbasy parówkowej (najlepiej Lyonnaise lub Pariser);
  • 150 gramów sera dojrzewającego klasy Gruyere;
  • 1 czerwona cebula;
  • szczypiorek;
  •  2 łyżki oliwy extra vergine;
  • 2 łyżki białego octu winnego;
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon;
  • 1 łyżeczka majonezu;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Sałatkę zacznij przygotowywać od zrobienia dipu. Do małego słoiczka wlej 2 łyżki białego octu winnego i tyle samo oliwy extra vergine – musi być jak najwyższej jakości.

 

3. Dodaj 1 łyżeczkę musztardy Dijon i tyle samo dobrego majonezu.

 

4. Dopraw solą i pieprzem do smaku, zakręć słoiczek i energicznie, aczkolwiek krótko potrząsając nim połącz wewnątrz znajdujące się składniki w jednolity dip. Gotowy dip odstaw na bok.

 

5. Z kiełbasy zdejmij skórkę; kiełbasę pokrój w niezbyt duże kawałki, najlepiej w półplasterki.

 

6. Z sera odetnij niejadalną skórkę i pokrój go w małą kostkę.

 

6. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

 

7. Pokrojone kiełbasę, ser i cebulę włóż do dużej miski.

 

8. Składniki sałatki zalej wcześniej przygotowanym dipem.

 

9. Na koniec dodaj do sałatki posiekany szczypiorek oraz dopraw w razie konieczności solą i pieprzem.

 

10. Sałatka szwajcarska smakuje najlepiej podana w temperaturze pokojowej.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *