sałatka szopska

Sałatka szopska, która jest jednym z najpopularniejszych dań w Bułgarii składnikami i charakterem nawiązuje do podobnych sałatek jadanych w wielu krajach na Bałkanach. Bazę stanowią pomidory, ogórki, papryka, cebula oraz ser. W Polsce najbardziej znaną tego typu sałatką jest tzw. sałatka grecka. Od razu zaznaczam, że moja sałatka szopska nie jest oryginalna, a jedynie moją jej wersją. Uważam zresztą, że całkiem udaną. Nie rzucajcie się zatem z pazurami na mnie, a po prostu zróbcie taką sałatkę i cieszcie się jej dobrym smakiem.

 

SAŁATKA SZOPSKA

SKŁADNIKI:

  • po 1 małej papryce czerwonej, zielonej i żółtej;
  • 1 czerwona cebula;
  • 1 świeży ogórek;
  • garść czarnych oliwek;
  • ser typu feta (owczy);
  • oliwa extra ergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Tak, to nie pomyłka. W mojej sałatce szopskiej nie ma pomidorów, a głównie papryka. Bo ma chrupać.

sałatka szopska

 

2. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i białych błonek, umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój w drobną kostkę.

sałatka szopska

 

3. Sałatka szopska to sałatka warstwowa, ale nie u mnie. Pełen luz, pełna swoboda, byle smak był, jak należy.

 

4. Ogórka umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Częściowo obierz go ze skórki, a następnie pokrój w półplasterki.

 

5. Czarne oliwki pozostaw w całości, jedynie wysusz je z nadmiaru płynu.

 

6. Wszystkie składniki umieść w dużej misce.

 

7. Czerwona cebula (lub biała, łagodna, występująca w Grecji czy Chorwacji – czasem można ją kupić u nas) to ważny składnik tego typu sałatek. Obierz ją i pokrój w piórka. Cebula bardzo podkreśli smak sałatki.

 

8. Moja sałatka szopska ma być bardzo chrupiąca, dlatego nie ma w niej pomidorów. Jeżeli jednak chcesz możesz je dodać, byle nie kroić ich drobno, a w duże kawałki.

 

9. Składnikiem istotnym w mojej sałatce szopskiej jest ser z mleka owczego (z niewielkim dodatkiem mleka koziego) w typie fety. Od razu zaznaczam, że do tego typu sałatek nie nadają się żadne polskie „fety”, bo fetami one po prostu nie są. Nie oszczędzaj na serze, bo ma być okrasą takiej sałatki. Kup prawdziwy, twardy, najlepiej jeśli masz możliwość na wagę.

 

10. Ser typu bałkańskiego jest podobny w wyglądzie, strukturze i smaku do fety. Jest jednak nieco miększy od niej. Pokrój go w kostkę.

 

11. Na koniec dopraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli (pamiętaj, że ser jest dość słony, więc nie przeholuj z solą). Na koniec wlej do sałatki oliwę extra vergine (ilość według uznania, byle nie za mało…) i delikatnie całość zamieszaj. Na koniec odrobina suszonego cząbru (czubrycy) nie zaszkodzi.

 

12. Sałatka szopska, zresztą jak każda sałatka tego typu winna być przyrządzana na bieżąco i podawana od razu po jej przygotowaniu. No i musi mieć temperaturę pokojową. Proste i pyszne.

sałatka szopska

Wypróbuj również moją SAŁATKĘ wiejską z KRETY – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *