sałatka śledziowa z warzywami

Sałatka śledziowa z warzywami to kolejny rarytas dla fanów tej skromnej, ale pysznej ryby. Śledzie po prostu uwielbiam; mógłbym jeść je codziennie. Ponieważ jednak staram się nie przesadzać z niczym jadam je „zaledwie” kilka razy w tygodniu. Dzisiaj proponuję śledzie w formie sałatki; a w sałatce oprócz śledzia znalazły się marchewka, groszek, cebula, ogórek konserwowy… Sałatka jest naprawdę pyszna – lekko kwaśna od śledzi, z wyraźnym smakiem warzyw. To prosta i smaczna sałatka. Je się ją naprawdę z przyjemnością…

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 350 gramów płatów śledziowych typu Bismarck (kwaśnych);
  • 1 duża marchewka;
  • dwie garści świeżego lub mrożonego groszku;
  • 1 cebula (najlepiej biała – jest łagodniejsza);
  • 2 ogórki konserwowe;
  • majonez;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki mojej sałatki: marchewka, mrożony groszek, spora cebula, ogórki konserwowe, majonez oraz główny bohater, czyli śledzie. Koniecznie płaty śledziowe ze skórą takie typu Bismarck, czyli solone, kwaśne, najlepiej takie na wagę (około 350 gramów). Śledzie należy moczyć w zimnej wodzie 15-30 minut zmieniając raz na czas wodę tak, aby pozbawić ryby nadmiaru soli. Czas moczenia śledzi uzależniony jest od Twoich upodobań – jedni wolą śledzia bardziej słonego, inni mniej. Najlepiej co jakiś czas śledzia takiego moczonego próbować.

 

2. Marchewkę obierz i pokrój w dość drobną kostkę.

 

3. Zarówno marchewkę, jak i mrożony groszek ugotuj. Pamiętaj, warzywa powinny być „al dente” – nie rozgotuj ich ! Mrożony groszek powinien być ugotowany po około 2 minutach od zalania go wrzątkiem, marchewka będzie potrzebować kilku minut więcej. W każdym wypadku warzywa po ugotowaniu odcedź na durszlaku i przelej dość obficie zimną wodą, dzięki czemu zachowasz ładny kolor warzyw. Pamiętaj, że nie ma żądnych przeszkód, by marchewkę i groszek gotować razem 😉 Oczywiście aby sałatka była błyskawiczna w przygotowaniu możesz użyć marchewki i groszku ze słoika, ale uwierz – sałatka smakuje wtedy dużo gorzej. No i ma bury kolor, ponieważ warzywa się rozpadają…

 

4. Wymoczone płaty śledziowe pozbaw skóry i pokrój w drobną kostkę.

 

5. Pokrój w drobną kostkę ogórki konserwowe – uwaga ogólna: ilość poszczególnych składników w tej sałatce pozostawiam Twojej decyzji.

 

6. Do dużej miski włóż pokrojone śledzie, ogórki konserwowe i ugotowany groszek.

 

7. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz ugotowaną marchewkę.

 

8. Na koniec dodaj kopiatą łyżkę ulubionego majonezu (w wersji light możesz użyć tego z mniejszą zawartością tłuszczu lub gęsty jogurt, ale wtedy nie gwarantuję smaku…). Dodaj świeżo zmielony pieprz i trochę soli (uwaga: śledź jest dość słony, uważaj, żeby nie przesolić).

 

9. Wymieszaj dobrze sałatkę, dopraw jeszcze w razie konieczności; miskę przykryj folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 2-3 godziny, aż sałatka „przegryzie się”.

 

10. Sałatka śledziowa z warzywami najlepiej smakuje chwilę po wyjęciu z lodówki.

Spróbuj również moich ŚLEDZI OPIEKANYCH – po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *