sałatka śledziowa z warzywami

Sałatka śledziowa z dodatkiem warzyw to kolejny rarytas dla fanów tej skromnej, ale pysznej ryby. Śledzie po prostu uwielbiam; mógłbym jeść je codziennie. Ponieważ jednak staram się nie przesadzać z niczym jadam je „zaledwie” kilka razy w tygodniu. Dzisiaj proponuję śledzie w formie sałatki; a w sałatce oprócz śledzia znalazły się marchewka, groszek, cebula, ogórek konserwowy… Sałatka jest naprawdę pyszna – lekko kwaśna od śledzi, z wyraźnym smakiem warzyw. To prosta i smaczna sałatka. Je się ją naprawdę z przyjemnością…

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

SKŁADNIKI:

  • 350 gramów płatów śledziowych typu Bismarck (kwaśnych);
  • 1 duża marchewka;
  • dwie garści świeżego lub mrożonego groszku;
  • 1 cebula (najlepiej biała – jest łagodniejsza);
  • 2 ogórki konserwowe;
  • majonez;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Płaty śledziowe winny być ze skórą – takie typu Bismarck, czyli solone, kwaśne, najlepiej takie na wagę (około 350 gramów). Śledzie należy moczyć w zimnej wodzie 15-30 minut zmieniając raz na czas wodę tak, aby pozbawić ryby nadmiaru soli. Czas moczenia śledzi uzależniony jest od Twoich upodobań – jedni wolą śledzia bardziej słonego, inni mniej. Najlepiej co jakiś czas śledzia takiego moczonego próbować.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA z warzywami

 

2. Marchewkę obierz i pokrój w dość drobną kostkę.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA z warzywami

 

3. Zarówno marchewkę, jak i mrożony groszek ugotuj. Pamiętaj, warzywa powinny być „al dente” – nie rozgotuj ich ! Mrożony groszek powinien być ugotowany po około 2 minutach od zalania go wrzątkiem, marchewka będzie potrzebować kilku minut więcej. W każdym wypadku warzywa po ugotowaniu odcedź na durszlaku i przelej dość obficie zimną wodą, dzięki czemu zachowasz ładny kolor warzyw. Pamiętaj, że nie ma żądnych przeszkód, by marchewkę i groszek gotować razem 😉 Oczywiście aby sałatka była błyskawiczna w przygotowaniu możesz użyć marchewki i groszku ze słoika, ale uwierz – sałatka smakuje wtedy dużo gorzej. No i ma bury kolor, ponieważ warzywa się rozpadają…

SAŁATKA ŚLEDZIOWA z warzywami

 

4. Wymoczone płaty śledziowe pozbaw skóry i pokrój w drobną kostkę.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA z warzywami

 

5. Pokrój w drobną kostkę ogórki konserwowe – uwaga ogólna: ilość poszczególnych składników w tej sałatce pozostawiam Twojej decyzji.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA z warzywami

 

6. Do dużej miski włóż pokrojone śledzie, ogórki konserwowe i ugotowany groszek.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA z warzywami

 

7. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz ugotowaną marchewkę.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA z warzywami

 

8. Na koniec dodaj kopiatą łyżkę ulubionego majonezu (w wersji light możesz użyć tego z mniejszą zawartością tłuszczu lub gęsty jogurt, ale wtedy nie gwarantuję smaku…). Dodaj świeżo zmielony pieprz i trochę soli (uwaga: śledź jest dość słony, uważaj, żeby nie przesolić).

SAŁATKA ŚLEDZIOWA z warzywami

 

9. Wymieszaj dobrze sałatkę, dopraw jeszcze w razie konieczności; miskę przykryj folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 2-3 godziny, aż sałatka „przegryzie się”.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA z warzywami

 

10. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje chwilę po wyjęciu z lodówki.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA z warzywami

Spróbuj również moich ŚLEDZI OPIEKANYCH – po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *