SAŁATKA RYŻOWA z tuńczykiem i warzywami

Sałatka ryżowa z tuńczykiem to sałatka z cyklu „szybkie i proste jadło”, które doskonale sprawdza się w codziennym domowym menu. Składniki do jej przygotowania są w zasadzie dowolne, ale bazą są ryż i puszka tuńczyka. Nie czarujmy się – w dzisiejszych czasach w większości naszych kuchni te składniki są na porządku dziennym. A co dodatkowo do sałatki? Ano to, co jest w lodówce. I nie ma co się obrażać, że warzywa z puszki, a ogórki nie domowe. Cóż, czasem tak po prostu jest. I nie ma w tym nic złego. Zapraszam na prostą, szybką w przygotowaniu i naprawdę pyszną sałatkę.

 

SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM

SKŁADNIKI:

  • 100 gramów ryżu basmati;
  • 1 puszka warzyw (np. mieszanka meksykańska);
  • 1 puszka czerwonej fasolki kidney;
  • majonez;
  • jogurt naturalny;
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
  • 2 nieduże ogórki konserwowe;
  • 1 mała czerwona papryka;
  • trochę dymki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Sto gramów ryżu basmati ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż odstaw na bok, aby przestygł.

SAŁATKA RYŻOWA z tuńczykiem i warzywami

 

2. Oprócz ryżu do przygotowania sałatki potrzebować będziesz: puszkę warzyw (np. mieszanka meksykańska), puszkę czerwonej fasolki kidney, majonez, jogurt naturalny, puszkę tuńczyka w sosie własnym, dwa nieduże ogórki konserwowe, mała czerwona papryka, trochę dymki.

SAŁATKA RYŻOWA z tuńczykiem i warzywami

 

3. Tuńczyka dobrze odsącz z zalewy i przełóż do dużej miski. Dodaj warzywa z puszki i fasolkę kidney (jedno i drugie po wyjęciu z puszek dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odcieknij przed przełożeniem do miski).

SAŁATKA RYŻOWA z tuńczykiem i warzywami

 

4. Dodaj posiekaną w bardzo drobną kostkę paprykę i ogórki konserwowe oraz posiekaną dymkę.

SAŁATKA RYŻOWA z tuńczykiem i warzywami

 

5. Do miski dodaj przestudzony (ale nie zimny) ryż.

SAŁATKA RYŻOWA z tuńczykiem i warzywami

 

6. To, co zwiąże sałatkę to jogurt i majonez. Dodaj mniej więcej dwie łyżki majonezu i dwie łyżki jogurtu.

SAŁATKA RYŻOWA z tuńczykiem i warzywami

 

7. Przypraw sałatkę; dodaj dość sporo świeżo zmielonego pieprzu i sól.

SAŁATKA RYŻOWA z tuńczykiem i warzywami

 

8. Dokładnie wymieszaj sałatkę; w razie konieczności dopraw według własnego uznania. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Sałatka ryżowa z tuńczykiem najlepiej smakuje 10-15 minut po wyjęciu z lodówki.

SAŁATKA RYŻOWA z tuńczykiem i warzywami

Wypróbuj również SAŁATKĘ SZWAJCARSKĄ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *