sałatka nicejska

Sałatka nicejska… ma wiele twarzy. Głównymi jej składnikami w mojej wersji (tak, jak w oryginale) są tuńczyk i jajka, pozostałe składniki zaś w porównaniu do oryginału są raczej dowolne choćby z tego powodu, że nie pasuje mi w niej fasolka szparagowa. Ale mniejsza o nazwę. Moja sałatka nicejska jest po prostu pyszna. Ważne, aby użyć jak najwyższej jakości tuńczyka, a za dip wystarczy oliwa, w której ów tuńczyk spoczywał. Jeżeli jednak wolisz przyrządź dip z oliwy, anchois i/lub cytryny. Sałatkę najlepiej spożywać zaraz po przygotowaniu.

 

SAŁATKA NICEJSKA

SKŁADNIKI:

  • około 100 gramów tuńczyka w oliwie;
  • sałata masłowa, lodowa lub mix sałat;
  • 1-2 pomidory (najlepiej Lima);
  • 1 świeży ogórek;
  • kilka rzodkiewek;
  • garść czarnych oliwek;
  • 2 jajka;
  • szczypiorek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. A oto sprawca całego zamieszania – kupiony z jednym ze sklepów sieciowych za ludzkie pieniądze słoiczek wybornego tuńczyka w oliwie – to ważne – w oliwie, nie w oleju słonecznikowym. Jeżeli możecie sobie pozwolić kupcie, bo warto. W takim słoiczku jest aż 280 gramów samej ryby, więc wystarczy Wam do kilku różnych potraw. Oliwa w tym słoiczku przesiąknięta jest wspaniałym smakiem tuńczyka. Warto!

 

2. Do miski wrzuć porwane liście sałat. Mogą to być zwykła, lodowa, radicchio lub inne, jakie lubisz. Jeszcze lepiej, jeżeli będzie to mieszanka sałat. Dodaj pokrojone w spore kawałki dojrzałe pomidory i trochę świeżego ogórka.

 

3. Wrzuć pokrojoną w plasterki rzodkiewkę oraz garstkę czarnych oliwek w całości. Sałatkę posól, popieprz i skrop 2 łyżkami oliwy z tuńczyka (jest naprawdę fenomenalna, mocno aromatyczna).

 

4. Delikatnie wymieszaj sałatkę i wyłóż na talerze. Na jej wierzchu rozłóż pokrojone w ćwiartki jajka ugotowane na twardo.

 

5. A oto piękne kawałki tuńczyka. Rybę wyjmij ze słoiczka i delikatnie rozdziel na mniejsze kawałki; nałóż na wierzch sałatki. Z takim tuńczykiem sałatka nicejska będzie naprawdę wyjątkowa.

 

6. Na koniec sałatka nicejska dodatkowo wymaga skropienia jeszcze odrobiną oliwy ze słoiczka po tuńczyku. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *