Sałatka jarzynowa przepis bardzo tradycyjny

Sałatka jarzynowa z gotowanych i krojonych warzyw korzeniowych z dodatkiem groszku, jajek i ogórków kiszonych połączonych majonezem.

Sałatka jarzynowa z gotowanych i krojonych warzyw korzeniowych z dodatkiem groszku, ugotowanych jajek i ogórków kiszonych połączonych majonezem. Sałatka jarzynowa w tej wersji (wersji oryginalnej) towarzyszy mi od najmłodszych lat. Moja mama robiła ją zawsze na Święta Wielkanocne, ja zaś robię ją dodatkowo zimą. Głównymi składnikami są właśnie „zimowe” warzywa korzeniowe. Charakterystyczny smak tej sałatce nadają zaś jajka i ogórki kiszone. Pycha! No i nie ma zmiłuj się. Wszystkie składniki tej sałatki połączyć trzeba majonezem. Im będzie on lepszy jakościowo, tym sałatka będzie lepsza. Oczywiście możesz próbować z majonezem light, ale nie daję gwarancji tak dobrego smaku.

Składniki

4 duże marchewki;
2 pietruszki;
pół selera korzeniowego;
3 duże ziemniaki w mundurkach;
3 wiejskie jajka ugotowane na twardo;
1 cebula;
3 lub 4 ogórki kiszone;
mała puszka zielonego groszku;
majonez;
sól, pieprz;

Sałatka jarzynowa przepis

Cztery duże marchewki, 2 pietruszki, pół selera korzeniowego obierz, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie lub bulionie do miękkości. W osobnym garnku ugotuj w lekko osolonej wodzie 3 duże ziemniaki w mundurkach. Ugotowane warzywa wyjmij z wody i odstaw na chwilę, aby nieco przestygły.

Porada-> Twoje warzywa będą smakowały znacznie lepiej, jeżeli będziesz je gotować w bulionie drobiowym albo jarzynowym.

Pokrój w drobną kostkę marchewkę, podobnie w drobną kostkę pokrój pietruszkę. W drobną kostkę należy również pokroić seler korzeniowy. Ziemniaki obierz ze skórki i również pokrój w drobna kostkę. Przełóż pokrojone warzywa do dużej miski.

Pora na kolejne składniki sałatki, pokrój w drobną kostkę obrane ze skorupek jajka, podobnie pokrój cebulę. Obierz 3 lub 4 ogórki kiszone (ilość zależy od Twojego smaku) i również pokrój w drobną kostkę. Przełóż pokrojone składniki do miski z warzywami, dodaj puszkę groszku, posól i pieprz do smaku. Pyszna sałatka jarzynowa jest prawie gotowa.

Porada-> sałatkę przygotuj z wciąż jeszcze ciepłych (ale nie gorących) warzyw. Dzięki temu sałatka jarzynowa znacznie lepiej połączy się z majonezem.

Dodaj 3 lub 4 łyżki dobrej jakości majonezu, a następnie delikatnie wymieszaj sałatkę. Jeśli to konieczne dopraw sałatkę dodatkowo do smaku. Wstaw sałatkę jarzynową do lodówki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień. Nie wiem jak Ty, ale ja nawet jak staram się jej zrobić niezbyt wiele to i tak wychodzi zawsze fura sałatki. Nikt jednak z tego powodu nie narzeka.


Wypróbuj oryginalny przepis i dowiedz się jak naprawdę smakuje sałatka caprese prosto z Włoch.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *