Sałatka jarzynowa w tej wersji (wersji oryginalnej) towarzyszy mi od najmłodszych lat. Moja mama robiła ją zawsze na Święta Wielkanocne, ja zaś robię ją dodatkowo zimą. Głównymi składnikami są właśnie „zimowe” warzywa: ziemniaki, pietruszka, marchewka, seler. Charakterystyczny smak tej sałatce nadają zaś gotowane jajka, ogórki kiszone i cebula. Pycha! No i nie ma zmiłuj się – wszystkie składniki tej sałatki połączyć trzeba majonezem. Im będzie on lepszy jakościowo, tym sałatka będzie lepsza. Oczywiście możecie próbować z majonezem light, ale nie daję gwarancji tak dobrego smaku.

 

SAŁATKA JARZYNOWA

SKŁADNIKI:

  • 4 duże marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • pół selera korzeniowego;
  • 3 duże ziemniaki w mundurkach;
  • 3 wiejskie jajka;
  • 1 cebula;
  • 3-4 ogórki kiszone;
  • mała puszka zielonego groszku;
  • majonez;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cztery duże marchewki, 2 pietruszki, pół selera korzeniowego obierz i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. W osobnym garnku ugotuj w lekko osolonej wodzie 3 duże ziemniaki w mundurkach. Ugotowane warzywa wyjmij z wody i odstaw na chwilę, aby nieco przestygły.

 

2. Ugotuj 3 jajka na twardo i pozostaw do przestygnięcia.

 

3. Ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę marchewkę.

 

4. W tak samo drobną kostkę pokrój pietruszkę.

 

5. W drobną kostkę należy również pokroić seler korzeniowy.

 

6. Ziemniaki obierz ze skórki i również pokrój w drobna kostkę.

 

7. Przełóż pokrojone warzywa do dużej miski.

 

8. Pora na kolejne składniki sałatki – pokrój w drobną kostkę obrane ze skorupek jajka.

 

9. Posiekaj w drobną kostkę cebulę.

 

10. Obierz 3-4 ogórki kiszone (ilość zależy od Twojego smaku) i również pokrój w drobną kostkę.

 

11. Przełóż pokrojone składniki do miski z warzywami, dodaj puszkę groszku; posól, pieprz do smaku.

 

12. Dodaj 3-4 łyżki dobrej jakości majonezu.

 

13. Delikatnie wymieszaj sałatkę doprawiając dodatkowo do smaku (w razie konieczności). Wstaw sałatkę do lodówki.

 

14. Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje na drugi dzień. Nie wiem jak Wy, ale ja nawet ja staram się jej zrobić niezbyt wiele to i tak wychodzi zawsze fura sałatki. Nikt jednak z tego powodu nie narzeka…


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *