SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

Sałatka jarzynowa w tej wersji (wersji oryginalnej) towarzyszy mi od najmłodszych lat. Moja mama robiła ją zawsze na Święta Wielkanocne, ja zaś robię ją dodatkowo zimą. Głównymi składnikami są właśnie „zimowe” warzywa: ziemniaki, pietruszka, marchewka, seler. Charakterystyczny smak tej sałatce nadają zaś gotowane jajka, ogórki kiszone i cebula. Pycha! No i nie ma zmiłuj się – wszystkie składniki tej sałatki połączyć trzeba majonezem. Im będzie on lepszy jakościowo, tym sałatka będzie lepsza. Oczywiście możecie próbować z majonezem light, ale nie daję gwarancji tak dobrego smaku.

 

SAŁATKA JARZYNOWA

SKŁADNIKI:

  • 4 duże marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • pół selera korzeniowego;
  • 3 duże ziemniaki w mundurkach;
  • 3 wiejskie jajka;
  • 1 cebula;
  • 3-4 ogórki kiszone;
  • mała puszka zielonego groszku;
  • majonez;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cztery duże marchewki, 2 pietruszki, pół selera korzeniowego obierz i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. W osobnym garnku ugotuj w lekko osolonej wodzie 3 duże ziemniaki w mundurkach. Ugotowane warzywa wyjmij z wody i odstaw na chwilę, aby nieco przestygły.

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

 

2. Ugotuj 3 jajka na twardo i pozostaw do przestygnięcia.

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

 

3. Ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę marchewkę.

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

 

4. W tak samo drobną kostkę pokrój pietruszkę.

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

 

5. W drobną kostkę należy również pokroić seler korzeniowy.

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

 

6. Ziemniaki obierz ze skórki i również pokrój w drobna kostkę.

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

 

7. Przełóż pokrojone warzywa do dużej miski.

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

 

8. Pora na kolejne składniki sałatki – pokrój w drobną kostkę obrane ze skorupek jajka.

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

 

9. Posiekaj w drobną kostkę cebulę.

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

 

10. Obierz 3-4 ogórki kiszone (ilość zależy od Twojego smaku) i również pokrój w drobną kostkę.

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

 

11. Przełóż pokrojone składniki do miski z warzywami, dodaj puszkę groszku; posól, pieprz do smaku.

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

 

12. Dodaj 3-4 łyżki dobrej jakości majonezu.

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

 

13. Delikatnie wymieszaj sałatkę doprawiając dodatkowo do smaku (w razie konieczności). Wstaw sałatkę do lodówki.

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

 

14. Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje na drugi dzień. Nie wiem jak Wy, ale ja nawet ja staram się jej zrobić niezbyt wiele to i tak wychodzi zawsze fura sałatki. Nikt jednak z tego powodu nie narzeka…

SAŁATKA JARZYNOWA przepis tradycyjny

Może wolisz włoską CAPRESE? Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *