Sałatka gyros przyrządzona została ze smażonej piersi z kurczaka z dodatkiem pomidorów, kapusty pekińskiej i papryki oraz czerwonej fasolki. Składniki połączone zostały sosem z majonezu i jogurtu. Sałatka gyros to temat rzeka, a jednocześnie temat oklepany na wszystkie chyba strony świata. Również moja sałatka z kurczakiem nie jest jakaś wyjątkowa, bo w przypadku takiej sałatki o tę wyjątkowość po prostu jest trudno. Ważne, że taka sałatka sprawdza się przy wielu okazjach. I na spotkaniach towarzyskich, i na co dzień. Jej wielką zaletą jest fakt, że oprócz kurczaka można do niej dodać to, co aktualnie znajduje się w Twojej lodówce. A kurczak? I tutaj sedno sprawy. Powinien być solidnie przyprawiony, najlepiej jakąś naprawdę odlotową przyprawą, aby nadał smak całości.
Składniki
1 pierś z kurczaka;
2 do 3 łyżeczek Twojej ulubionej przyprawy;
2 łyżki oliwy extra vergine;
1 pomidor;
1 nieduża czerwona papryka;
garść czarnych oliwek;
mała puszka czerwonej fasolki;
kapusta pekińska;
sól, pieprz;
Sos do gyrosa
jogurt naturalny;
majonez;
szczypiorek;
czosnek;
sól, pieprz;
Sałatka gyros przepis
Pierś z kurczaka i dobra przyprawa, to dwa podstawowe składniki tej sałatki.
Pierś z kurczaka rozetnij w poprzek na połowę, aby uzyskać dwa kotlety. Dzięki takiemu zabiegowi mięso powinno mieć zbliżoną grubość na całej powierzchni i lepiej się usmaży. Następnie posyp kurczaka dość obficie swoją ulubioną przyprawą i skrop oliwą extra vergine, które dokładnie wmasuj w mięso. Na koniec przełóż kurczaka do miski, owiń ją folią spożywczą i wstaw miskę do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie smaż kurczaka najlepiej na patelni grillowej na dość mocnym ogniu. Dzięki temu kurczak powinien być chrupiący z zewnątrz, ale pozostać soczysty w środku. Im grubsze są Twoje kotlety, tym mniejszy ogień pod patelnią powinien być. Za duży ogień spali kurczaka z zewnątrz, a w środku pozostanie niedosmażony. Usmażonego kurczaka odłóż na ręczniki papierowe, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Do dużej miski włóż dwie garści posiekanej kapusty pekińskiej, pokrojoną drobno paprykę, pokrojonego pomidora i czarne oliwki, a także odsączoną i przepłukaną pod bieżącą wodą czerwoną fasolkę.
Przestudzonego (ale nie zimnego) kurczaka pokrój w kawałki, jakie lubisz. Dobrze usmażony kurczak powinien być soczysty w środku. Pokrojonego kurczaka przełóż do miski z pozostałymi składnikami.
Sałatka gyros z kurczakiem sposób podania
Teraz pora na przygotowanie sosu, do takiej sałatki obowiązkowo sos czosnkowy. Składniki sosu to około 100 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka majonezu, szczypiorek, czosnek.Wszystkie składniki sosu włóż do małego pojemnika. Dodaj sól, pieprz i ewentualnie odrobinę soku z cytryny. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki, aby powstał pyszny sos czosnkowy.
Na koniec wlej sos do miski z sałatką i dopraw w razie potrzeby. Dobrze wymieszaj. Daje radę w każdej sytuacji i przy każdej okazji.
Poznaj jak smakuje pyszna sałatka azjatycka z fasolką szparagową, super przepis.