Moja sałatka azjatycka to smak oleju sezamowego, jaki został użyty do przyrządzenia sosu do tej sałatki na długo pozostaje na podniebieniu. Jeżeli zatem lubisz smak sezamu koniecznie przygotuj tę prostą i niezwykle smaczną sałatkę. Tylko kilka składników i azjatyckie smaki i aromaty wypełnią Twoją kuchnię tak wymownie, że pochłoniesz sałatkę tak szybko, że nawet nie zauważysz. Jeżeli nie lubisz makaronu to nie jest to żadną wymówką, ponieważ moja sałatka azjatycka z fasolką szparagową opiera się, ale na makaronie ryżowym, który ma zupełnie inny, niepowtarzalny smak.

 

SAŁATKA AZJATYCKA

SKŁADNIKI:

  • garść zielonej fasolki szparagowej;
  • 200 gramów makaronu ryżowego cienkie wstążki;
  • garstka orzeszków ziemnych niesolonych;
  • 2 łyżki ziaren sezamu;
  • garść kiełków fasoli;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1 łyżka prażonego oleju sezamowego;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • 2 łyżeczki sosu rybnego;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Garść fasolki szparagowej oczyść i pozbaw końcówek.

 

2. Przygotuj 200 gramów makaronu ryżowego, ale takiego niezbyt drobnego. Najlepszy będzie taki, jak na zdjęciu. Porwij lub posiekaj świeżą kolendrę.

 

3. Fasolkę szparagową wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj kilka minut, aż będzie „al dente” (nie rozgotuj!).

 

4. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na jego opakowaniu. Po ugotowaniu pozostaw do przestygnięcia na 10 minut.

 

5. Na małą patelnię wrzuć orzeszki ziemne i praż około 30 sekund, po czym wsyp 2 łyżki ziaren sezamu. Praż całość do lekkiego zrumienienia, aż wydobędziesz z nich pełen aromat.

 

6. Fasolkę szparagową przelej zimną wodą, odcedź i wrzuć do miski.

 

7. Dodaj do fasolki przestudzony makaron.

 

8. Do miski włóż następnie uprażone orzechy i sezam oraz garść kiełków fasoli.

 

9. Dodaj posiekaną świeżą kolendrę.

 

10. Sałatkę polej sosem przygotowanym z: 1 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżkami oleju roślinnego i 2 łyżeczkami sosu rybnego. Delikatnie zamieszaj całość, ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Sałatka azjatycka z fasolką szparagową ma wspaniały, delikatny smak sezamu; jest po prostu świetnia.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *