SAŁATKA AZJATYCKA z fasolką szparagową

Moja sałatka azjatycka to smak oleju sezamowego, jaki został użyty do przyrządzenia sosu do tej sałatki na długo pozostaje na podniebieniu. Jeżeli zatem lubisz smak sezamu koniecznie przygotuj tę prostą i niezwykle smaczną sałatkę. Tylko kilka składników i azjatyckie smaki i aromaty wypełnią Twoją kuchnię tak wymownie, że pochłoniesz sałatkę tak szybko, że nawet nie zauważysz. Jeżeli nie lubisz makaronu to nie jest to żadną wymówką, ponieważ moja sałatka azjatycka opiera się, ale na makaronie ryżowym, który ma zupełnie inny, niepowtarzalny smak.

 

SAŁATKA AZJATYCKA

SKŁADNIKI:

  • garść zielonej fasolki szparagowej;
  • 200 gramów makaronu ryżowego cienkie wstążki;
  • garstka orzeszków ziemnych niesolonych;
  • 2 łyżki ziaren sezamu;
  • garść kiełków fasoli;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1 łyżka prażonego oleju sezamowego;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • 2 łyżeczki sosu rybnego;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Garść fasolki szparagowej oczyść i pozbaw końcówek.

SAŁATKA AZJATYCKA z fasolką szparagową

 

2. Przygotuj 200 gramów makaronu ryżowego, ale takiego niezbyt drobnego. Najlepszy będzie taki, jak na zdjęciu. Porwij lub posiekaj świeżą kolendrę.

SAŁATKA AZJATYCKA z fasolką szparagową

 

3. Fasolkę szparagową wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj kilka minut, aż będzie „al dente” (nie rozgotuj!).

SAŁATKA AZJATYCKA z fasolką szparagową

 

4. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na jego opakowaniu. Po ugotowaniu pozostaw do przestygnięcia na 10 minut.

SAŁATKA AZJATYCKA z fasolką szparagową

 

5. Na małą patelnię wrzuć orzeszki ziemne i praż około 30 sekund, po czym wsyp 2 łyżki ziaren sezamu. Praż całość do lekkiego zrumienienia, aż wydobędziesz z nich pełen aromat.

SAŁATKA AZJATYCKA z fasolką szparagową

 

6. Fasolkę szparagową przelej zimną wodą, odcedź i wrzuć do miski.

SAŁATKA AZJATYCKA z fasolką szparagową

 

7. Dodaj do fasolki przestudzony makaron.

SAŁATKA AZJATYCKA z fasolką szparagową

 

8. Do miski włóż następnie uprażone orzechy i sezam oraz garść kiełków fasoli.

SAŁATKA AZJATYCKA z fasolką szparagową

 

9. Dodaj posiekaną świeżą kolendrę.

SAŁATKA AZJATYCKA z fasolką szparagową

 

10. Sałatkę polej sosem przygotowanym z: 1 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżkami oleju roślinnego i 2 łyżeczkami sosu rybnego. Delikatnie zamieszaj całość, ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Sałatka azjatycka ma wspaniały, delikatny smak sezamu; jest po prostu świetnia.

SAŁATKA AZJATYCKA z fasolką szparagową

AZJATYCKA zupa z KURCZAKIEM przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *