Sajgonki z kurczakiem i warzywami bez smażenia

Sajgonki, czyli płaty papieru ryżowego wypełnione krojonym, gotowanym kurczakiem, marchewką, ogórkiem, grzybami mung i kapustą pekińską. Następnie zawijane i jedzone na zimno.

Sajgonki, czyli płaty papieru ryżowego wypełnione krojonym, gotowanym kurczakiem, marchewką, ogórkiem, grzybami mung i kapustą pekińską. Następnie zawijane i jedzone na zimno. Sajgonki z kurczakiem to jedno z najpopularniejszych w naszym kraju dań kuchni azjatyckiej. Szeroko rozumianej kuchni azjatyckiej. U „chińczyka” podawane są przeważnie z surówką z białej kapusty i słodkim sosem. Mój przepis dotyczy sajgonek jadanych na surowo, do których farsz przygotowuje się wcześniej. Proste i pyszne. Od tej pory nie będziesz więcej jadać „u Chińczyka”.

Składniki

papier ryżowy do surowych sajgonek;
400 gramów piersi z kurczaka;
1 marchewka;
1 świeży ogórek;
kiełki fasoli mung;
kapusta pekińka;
puszka mleczka kokosowego;
300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego;
kilka suszonych grzybów mun;
kawałek świeżego imbiru;
1 czerwona papryczka chilli;
liście limonki kaffir;
2 limonki;
świeża kolendra;

Przepis na sajgonki z kurczakiem

Do garnka wlej bulion warzywny lub drobiowy, Twój wybór. Najważniejsze, aby był to wywar domowej roboty. Do wywaru wlej puszkę mleczka kokosowego i dopraw wywar liśćmi limonki kaffir, świeżymi lub suszonymi. Jeżeli ich nie masz użyj trawy cytrynowej. Dodaj również czerwoną papryczkę chilli przekrojoną wzdłuż na pół. Oczywiście z pestkami.

Imbir pokrój w cienkie plasterki i również wrzuć do garnka. Wywar, w którym gotować będziesz kurczaka musi być jednocześnie ostry, kwaśny i słony. Dopraw wywar sosem sojowym, 2 lub 3 łyżki powinny  wystarczyć, aby nadać mu lekko słonego smaku. Na koniec wciśnij sok z 2 limonek, by odświeżyć smak wywaru.

Porada-> wyważony smak słodki, kwaśny, ostry i słony to podstawa wielu dań kuchni azjatyckich.

Gdy wywar w garnku się zagotuje włóż piersi z kurczaka i gotuj je około 5 minut, w zależności od grubości piersi. Wyłącz gaz pod garnkiem i pozostaw mięso w wywarze, aby nabrało jeszcze mocniejszego smaku. Grzyby mun namaczaj w gorącej wodzie przez 20 minut, a następnie gotuj kolejne 20 minut, aż zmiękną.

Podczas gdy grzyby się gotują przygotuj ogórka. Obierz go, przekrój wzdłuż na połowę, a następnie pozbaw pestek za pomocą małej łyżeczki. Pokrój ogórka w cienkie słupki (julienne). Podobnym sposobem pokrój marchewkę. Grzyby odcedź i posiekaj w cienkie paseczki. Przygotuj kiełki, poszatkuj kapustę pekińską, a także przygotuj kolendrę.

Do miski wlej gorącą wodę i maczaj w niej kilkadziesiąt sekund arkusz papieru ryżowego, aż zmięknie.

Sajgonki z kurczakiem sposób podania

Rozłóż namoczony papier ryżowy na blacie, na jego dolną część nakładaj poszczególne składniki. Aby zwinąć sajgonkę złóż najpierw oba boki do środka. Takie rozwiązanie uniemożliwi ewentualne wypadanie składników ze środka podczas jedzenia.

Zwijaj sajgonki z kurczakiem, jak krokiety. Gotowe sajgonki układaj na folii spożywczej, dzięki czemu nie przykleją się do blatu lub talerza. Postępuj tak z każdym arkuszem papieru ryżowego, aż do wyczerpania składników. Podawaj z Twoim ulubionym azjatyckim sosem lub z sosem Nuoc Cham (poznaj również przepis na kaczka po chińsku).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *