SAJGONKI Z KURCZAKIEM

Sajgonki z kurczakiem to jedno z najpopularniejszych w naszym kraju dań kuchni azjatyckiej. Szeroko rozumianej kuchni azjatyckiej. U „chińczyka” podawane są przeważnie z surówką z białej kapusty i słodkim sosem. Mój przepis dotyczy jednak sajgonek jadanych na surowo, do których farsz przygotowuje się wcześniej. W sumie trudno nazwać farszem ogórka, marchewkę, grzyby mung, kapustę pekińska i gotowanego kurczaka. Niech będzie to po prostu „wsad”. Tak, czy siak to jest po prostu pyszne. Proste i pyszne. Od tej pory nie będziesz więcej jadać „u Chińczyka”…

 

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • papier ryżowy do surowych sajgonek;
  • 400 gramów piersi z kurczaka;
  • 1 marchewka;
  • 1 świeży ogórek;
  • kiełki fasoli mung;
  • kapusta pekińka;
  • puszka mleczka kokosowego;
  • 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego;
  • kilka suszonych grzybów mun;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • liście limonki kaffir;
  • 1-2 limonki;
  • świeża kolendra;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

2. Do garnka wlej bulion – warzywny lub drobiowy – Twój wybór. Najważniejsze, by było to wywar domowej roboty.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

3. Do garnka z wywarem wlej puszkę mleczka kokosowego.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

4. Dopraw wywar liśćmi limonki kaffir – świeżymi lub suszonymi. Jeżeli ich nie masz użyj trawy cytrynowej. Dodaj również czerwoną papryczkę chilli przekrojoną wzdłuż na pół. Oczywiście  z pestkami…

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

5. Imbir pokrój w cienkie plasterki i również wrzuć do garnka. Wywar, w którym gotować będziesz kurczaka musi być jednocześnie ostry, kwaśny i słony.

UWAGA: wyważony smak słodki, kwaśny, ostry i słony to podstawa wielu dań kuchni azjatyckich.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

6. Dopraw wywar sosem sojowym – 2 lub 3 łyżki powinny dodać mu lekko słonego smaku.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

7. Na koniec wciśnij sok z 1-2 limonek, aby odświeżyć smak wywaru.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

8. Gdy wywar w garnku się zagotuje włóż piersi z kurczaka i gotuj je około 5 minut – w zależności od grubości piersi. Następnie wyłącz gaz pod garnkiem i pozostaw mięso w wywarze, aby nabrało jeszcze mocniejszego smaku.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

9. Grzyby mun namaczaj w gorącej wodzie przez 20 minut, a następnie gotuj kolejne 20 minut, aż zmiękną.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

10. Podczas, gdy grzyby się gotują przygotuj ogórka. Obierz go, przekrój wzdłuż na połowę, a następnie pozbaw pestek za pomocą małej łyżeczki. Pokrój ogórka w cienkie słupki (julienne).

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

11. Pokrój w zapałki również marchewkę. Grzyby odcedź i posiekaj w cienkie paseczki. Przygotuj kiełki, poszatkuj kapustę pekińską, przygotuj kolendrę.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

12. Do miski wlej gorącą wodę i maczaj w niej kilkadziesiąt sekund arkusz papieru ryżowego, aż zmięknie.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

13. Rozłóż namoczony papier ryżowy na blacie; na jego dolną część nakładaj poszczególne składniki.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

14. Aby zwinąć sajgonkę złóż najpierw oba boki do środka – takie rozwiązanie uniemożliwi ewentualne wypadanie składników ze środka podczas jedzenia.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

15. Zwijaj sajgonkę, jak krokieta. Gotowe sajgonki układaj na folii spożywczej, dzięki czemu nie przykleją się do blatu lub talerza. Postępuj tak z każdym arkuszem papieru ryżowego, aż do wyczerpania składników.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM

 

16. Sajgonki z kurczakiem podawaj z Twoim ulubionym azjatyckim sosem lub z sosem Nuoc Cham – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.

SAJGONKI Z KURCZAKIEM


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *