Sajgonki świeże spring rolls to jedno z najpopularniejszych w naszym kraju dań kuchni azjatyckiej. Szeroko rozumianej kuchni azjatyckiej. U „chińczyka” podawane są przeważnie z surówką z białej kapusty i słodkim sosem. Mój przepis dotyczy jednak sajgonek jadanych na surowo, do których farsz przygotowuje się wcześniej. W sumie trudno nazwać farszem ogórka, marchewkę, grzyby mung, kapustę pekińska i gotowanego kurczaka. Niech będzie to po prostu „wsad”. Tak, czy siak to jest po prostu pyszne. Proste i pyszne. Od tej pory nie będziesz więcej jadać „u Chińczyka”…

 

SAJGONKI

SKŁADNIKI:

  • papier ryżowy do surowych sajgonek;
  • 400 gramów piersi z kurczaka;
  • 1 marchewka;
  • 1 świeży ogórek;
  • kiełki fasoli mung;
  • kapusta pekińka;
  • puszka mleczka kokosowego;
  • 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego;
  • kilka suszonych grzybów mun;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • liście limonki kaffir;
  • 1-2 limonki;
  • świeża kolendra;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do garnka wlej bulion – warzywny lub drobiowy – Twój wybór. Najważniejsze, by było to wywar domowej roboty.

 

3. Do garnka z wywarem wlej puszkę mleczka kokosowego.

 

4. Dopraw wywar liśćmi limonki kaffir – świeżymi lub suszonymi. Jeżeli ich nie masz użyj trawy cytrynowej. Dodaj również czerwoną papryczkę chilli przekrojoną wzdłuż na pół. Oczywiście  z pestkami…

 

5. Imbir pokrój w cienkie plasterki i również wrzuć do garnka. Wywar, w którym gotować będziesz kurczaka musi być jednocześnie ostry, kwaśny i słony.

UWAGA: wyważony smak słodki, kwaśny, ostry i słony to podstawa wielu dań kuchni azjatyckich.

 

6. Dopraw wywar sosem sojowym – 2 lub 3 łyżki powinny dodać mu lekko słonego smaku.

 

7. Na koniec wciśnij sok z 1-2 limonek, aby odświeżyć smak wywaru.

 

8. Gdy wywar w garnku się zagotuje włóż piersi z kurczaka i gotuj je około 5 minut – w zależności od grubości piersi. Następnie wyłącz gaz pod garnkiem i pozostaw mięso w wywarze, aby nabrało jeszcze mocniejszego smaku.

 

9. Grzyby mun namaczaj w gorącej wodzie przez 20 minut, a następnie gotuj kolejne 20 minut, aż zmiękną.

 

10. Podczas, gdy grzyby się gotują przygotuj ogórka. Obierz go, przekrój wzdłuż na połowę, a następnie pozbaw pestek za pomocą małej łyżeczki. Pokrój ogórka w cienkie słupki (julienne).

 

11. Pokrój w zapałki również marchewkę. Grzyby odcedź i posiekaj w cienkie paseczki. Przygotuj kiełki, poszatkuj kapustę pekińską, przygotuj kolendrę.

 

12. Do miski wlej gorącą wodę i maczaj w niej kilkadziesiąt sekund arkusz papieru ryżowego, aż zmięknie.

 

13. Rozłóż namoczony papier ryżowy na blacie; na jego dolną część nakładaj poszczególne składniki.

 

14. Aby zwinąć sajgonkę złóż najpierw oba boki do środka – takie rozwiązanie uniemożliwi ewentualne wypadanie składników ze środka podczas jedzenia.

 

15. Zwijaj sajgonkę, jak krokieta. Gotowe sajgonki układaj na folii spożywczej, dzięki czemu nie przykleją się do blatu lub talerza. Postępuj tak z każdym arkuszem papieru ryżowego, aż do wyczerpania składników.

 

16. Sajgonki świeże spring rolls podawaj z Twoim ulubionym azjatyckim sosem lub z sosem Nuoc Cham – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *