Sajgonki smażone to znane na całym świecie naleśniki, bądź też krokiety (istnieje tyle nazw, ile rodzajów sajgonek…). Do zawijania używa się albo specjalnego ciasta, albo po prostu papieru ryżowego. Farsz może być zarówno mięsny, jak i bezmięsny. Do sajgonek podaje się co najmniej jeden sos azjatycki, w którym macza się te maleńkie naleśniki bezpośrednio przed ich spożyciem. Sajgonki smażone winny być fajnie chrupiące i podawane na ciepło po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu ze smażenia. To znakomita przekąska na każdą okazję i naprawdę dla każdego.

 

SAJGONKI SMAŻONE

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów piersi z kurczaka;
  • 1 mała czerwona papryka;
  • 1 mała zielona papryka;
  • 1 mała żółta papryka;
  • ćwiartka kapusty pekińskiej;
  • mała puszka bambusa w kawałkach (paski);
  • kilka suszonych grzybów mung;
  • papier ryżowy np. Tao Tao;
  • sos z czarnego pieprzu (opcja);
  • pęczek świeżej kolendry;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Grzyby zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na 20 minut. Następnie gotuj je w tej samej wodzie około 10 minut.

 

3. Ugotowane grzyby odcedź. Papryki umyj, pozbaw nasion i pokrój w grubą kostkę. Poszatkuj kapustę pekińską, głąby również. Wszystkie warzywa przełóż do miski malaksera.

 

4. Do miski malaksera włóż świeżą kolendrę i nieco przestudzone grzyby. Zmiksuj wszystkie składniki pulsacyjnie uważając, by nie zrobić z nich pasty.

 

5. Bambusa odsącz dokładnie z zalewy, kurczaka umyj, osusz dokładnie ręcznikami papierowymi i pokrój w kawałki. Zmiel wraz z kurczakiem na gładką masę.

 

6. Do zmielonego kurczaka z bambusem dodaj 1-2 łyżki sosu z czarnego pieprzu lub innego, azjatyckiego (w supermarketach jest tego całkiem spory wybór).

 

7. Dodaj również zmiksowane chwilę wcześniej warzywa.

 

8. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką, dobrze klejącą się masę.

 

9. Do dużej miski wlej około 1 litra bardzo gorącej wody. Maczaj w nim arkusz papieru ryżowego, aż zmięknie, następnie rozłóż go na blacie; na nim nałóż 50 gramów farszu. Załóż boki papieru ryżowego do środka, a następnie zwiń, jak naleśnika, bądź krokieta. Przygotuj analogicznie kolejne sajgonki, aż do wyczerpania się farszu.

UWAGA: Każdą sajgonkę układaj na folii spożywczej, dzięki czemu zapobiegniesz klejeniu się ich do blatu lub deski.

 

10. Z podanych ilości wyszło 14 sajgonek.

 

11. Na małej patelni rozgrzej olej roślinny – na wysokość około 1 centymetra. Smaż sajgonki partiami z każdej strony – w sumie kilka minut, aż lekko zrumienią. A propos – jeżeli używasz papieru ryżowego nie licz że sajgonki smażone będą pięknie zrumienione. Jest to niemożliwe. Jeżeli chcesz, aby Twoje sajgonki smażone były pięknie brązowe po smażeniu użyj specjalnego ciasta, o którym pisałem na wstępie.

 

12. Sajgonki zaraz po usmażeniu krótko odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

 

13. Sajgonki smażone podawaj od razu po usmażeniu, aby zachować ich chrupkość. Koniecznie wraz z nimi podaj sos azjatycki do namaczania, np. ogólnodostępny „sos do sajgonek” lub sos NUOC CHAM. Jak zrobić ten drugi dowiesz się <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *