Ryż z truskawkami to danie mojego dzieciństwa i pewnie znacznej części z Was. I wcale nie uważam go za danie „na słodko”, choć rzeczywiście trudno go umieścić w innej kategorii. Drzewiej wystarczył biały ryż, fura dojrzałych truskawek prosto z ogródka oraz kwaśna, wiejska śmietana i cukier. Teraz możemy eksperymentować, bo mamy urodzaj wszelkich dodatków. Oczywiście, że najlepiej smakuje oryginał, ale moja nieco podrasowana wersja z cynamonem i kokosem też daje radę. Warto spróbować.

 

RYŻ Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów ryżu basmati;
  • dojrzałe truskawki (ilość według uznania, im więcej, tym lepiej…);
  • dobra, gęsta, kwaśna śmietana (im więcej, tym lepiej…);
  • wiórki kokosowe;
  • kora cynamonowa;
  • świeża mięta;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli 200 gramów ryżu basmati (po około 70 gramów na osobę), truskawki (ilość według uznania, im więcej, tym lepiej…), dobra, kwaśna śmietana (im więcej, tym lepiej…), wiórki kokosowe, kora cynamonowa, świeża mięta.

 

2. Ryż wsyp do wrzącej, osolonej wody. Pamiętaj, że ryż basmati potrzebuje znacznie więcej wody, aniżeli jego „sucha” objętość. Uważam, że na szklankę ryżu należy wlać do garnka około 6 szklanek wody, aby ryż gotował się swobodnie. Do ryżu wrzuć od razu 2-3 kory cynamonowe, aby w trakcie gotowania puściły wspaniały aromat. Gotuj według wskazań na opakowaniu.

 

3. Tuż przed końcem gotowania ryżu wsyp do niego 2 łyżki wiórek kokosowych dla uzyskania delikatnego posmaku kokosa (jeżeli używasz ryżu jaśminowego zamiast wiórek dodaj zamiast połowy wody mleczka kokosowego).

 

4. Dodaj również łyżeczkę mielonego cynamonu.

 

5. Zamieszaj i gotuj ryż jeszcze max 2 minuty.

 

6. Odcedź ryż, szybko przelej go bieżącą, zimną wodą i wyłóż na talerze.

 

7. Ryż posyp mielonym cynamonem i wyłóż na niego kwaśną śmietanę.

 

8. Na wierzchu ułóż pozbawione szypułek, umyte i osuszone na ręcznikach papierowych truskawki. Jeżeli wolisz lekko je uprzednio rozgnieć, aby puściły nieco soku. Całość polej gęstą, kwaśną śmietaną, posyp cukrem i ozdób świeżą miętą. Ryż z truskawkami można serwować.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *