ryż z kurczakiem sałatka z kurczakiem

Ryż z kurczakiem to nic odkrywczego, chyba że skorzystacie z mojego przepisu. Przekonacie się, że nawet z banalnych składników można stworzyć ciekawe i pełne smaku danie. Rozwijając przepis dodam, że użyłem nie tylko białego ryżu, ale i czarnego, a dodatkowo danie uzupełnia soczewica. Bogactwo smaków i białka roślinnego na jednym talerzu. Warzywa najlepiej użyć sezonowe, ale po prawdzie zawsze sprawdzają się cukinia, groszek, koper włoski i marchewka. Jeżeli kurczaka doprawisz swoją ulubioną przyprawą otrzymasz świetne danie, które może służyć za obiad, kolację i … za doskonałą sałatkę na każdą okazję.

 

RYŻ Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 1 pierś z kurczaka;
  • Twoja ulubiona przyprawa do kurczaka;
  • 100 gramów ryżu basmati;
  • 70 gramów ryżu dzikiego lub czarnego;
  • 70 gramów brązowej soczewicy;
  • kawałek sera żółtego typu cheddar;
  • duża garść zielonego groszku;
  • kawałek kopru włoskiego;
  • kawałek marchewki;
  • kawałek cukinii;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kurczaka umyj, dobrze osusz i pokrój w małą kostkę lub paseczki. Następnie mięso posól i posyp swoją ulubioną przyprawą.

 

3. Czarny lub dziki ryż gotuje się znacznie dłużej od białego, a ponadto barwi wodę. Nie chcemy tego, więc ugotować go trzeba osobno i jako pierwszy. Zatem do małego garnka wlej 3 kubki gorącej wody, posól ją, a gdy się zagotuje wsyp ryż. Gotuj na średnim ogniu do miękkości (około 30 minut).

 

4. W osobnym garnku zagotuj wodę (3 kubki) i wrzuć soczewicę (1 kubek). Gotuj na średnim ogniu 15 minut.

 

5. Pokrój w drobną kostkę cukinię, a marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przygotuj groszek – może być mrożony.

 

6. Fenkuł posiekaj w kostkę o wielkości zbliżonej do cukinii, podobnie zrób z serem. Przygotuj ryż basmati.

 

7. Gdy upłynie wskazane w pkt. 4 niniejszego przepisu 15 minut wrzuć do gotującej się soczewicy ryż basmati.

 

8. Wraz z ryżem basmati wrzuć do soczewicy również zielony groszek.

 

9. Również w tym momencie wsyp do garnka pokrojone warzywa. Gotuj całość 10-15 minut pod koniec soląc całość według uznania.

 

10. W międzyczasie usmaż na patelni kurczaka.

 

11. Gdy ryż czarny (lub dziki) jest miękki odcedź go i wsyp do dużej miski.

 

12. Odcedź również soczewicę z pozostałymi składnikami, które gotowały się w drugim garnku i wsyp do miski z czarnym ryżem.

 

13. Usmażonego kurczaka (zobacz, jak pięknie niektóre kawałki się przyrumieniły – o to właśnie chodzi) odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i również przełóż do miski z pozostałymi składnikami.

 

14. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem według uznania i wrzuć kostki sera na jeszcze ciepłą sałatkę. Od razu wymieszaj całość. Część sera się rozpuści, część nie – nie przejmuj się, będzie dobrze.

 

15. Ryż z kurczakiem z dodatkiem warzyw to naprawdę pyszna rzecz. Tym bardziej, że smakuje super (o ile nawet nie lepiej) na drugi dzień odsmażany na patelni…

Spróbuj również RYŻU SMAŻONEGO z KURCZAKIEM – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *