Ryż z kurczakiem to nic odkrywczego, chyba że skorzystacie z mojego przepisu. Przekonacie się, że nawet z banalnych składników można stworzyć ciekawe i pełne smaku danie. Rozwijając przepis dodam, że użyłem nie tylko białego ryżu, ale i czarnego, a dodatkowo danie uzupełnia soczewica. Bogactwo smaków i białka roślinnego na jednym talerzu. Warzywa najlepiej użyć sezonowe, ale po prawdzie zawsze sprawdzają się cukinia, groszek, koper włoski i marchewka. Jeżeli kurczaka doprawisz swoją ulubioną przyprawą otrzymasz świetne danie, które może służyć za obiad, kolację i … za doskonałą sałatkę na każdą okazję.
RYŻ Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka;
- Twoja ulubiona przyprawa do kurczaka;
- 100 gramów ryżu basmati;
- 70 gramów ryżu dzikiego lub czarnego;
- 70 gramów brązowej soczewicy;
- kawałek sera żółtego typu cheddar;
- duża garść zielonego groszku;
- kawałek kopru włoskiego;
- kawałek marchewki;
- kawałek cukinii;
- sól, pieprz;
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Kurczaka umyj, dobrze osusz i pokrój w małą kostkę lub paseczki. Następnie mięso posól i posyp swoją ulubioną przyprawą.
3. Czarny lub dziki ryż gotuje się znacznie dłużej od białego, a ponadto barwi wodę. Nie chcemy tego, więc ugotować go trzeba osobno i jako pierwszy. Zatem do małego garnka wlej 3 kubki gorącej wody, posól ją, a gdy się zagotuje wsyp ryż. Gotuj na średnim ogniu do miękkości (około 30 minut).
4. W osobnym garnku zagotuj wodę (3 kubki) i wrzuć soczewicę (1 kubek). Gotuj na średnim ogniu 15 minut.
5. Pokrój w drobną kostkę cukinię, a marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przygotuj groszek – może być mrożony.
6. Fenkuł posiekaj w kostkę o wielkości zbliżonej do cukinii, podobnie zrób z serem. Przygotuj ryż basmati.
7. Gdy upłynie wskazane w pkt. 4 niniejszego przepisu 15 minut wrzuć do gotującej się soczewicy ryż basmati.
8. Wraz z ryżem basmati wrzuć do soczewicy również zielony groszek.
9. Również w tym momencie wsyp do garnka pokrojone warzywa. Gotuj całość 10-15 minut pod koniec soląc całość według uznania.
10. W międzyczasie usmaż na patelni kurczaka.
11. Gdy ryż czarny (lub dziki) jest miękki odcedź go i wsyp do dużej miski.
12. Odcedź również soczewicę z pozostałymi składnikami, które gotowały się w drugim garnku i wsyp do miski z czarnym ryżem.
13. Usmażonego kurczaka (zobacz, jak pięknie niektóre kawałki się przyrumieniły – o to właśnie chodzi) odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i również przełóż do miski z pozostałymi składnikami.
14. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem według uznania i wrzuć kostki sera na jeszcze ciepłą sałatkę. Od razu wymieszaj całość. Część sera się rozpuści, część nie – nie przejmuj się, będzie dobrze.
15. Ryż z kurczakiem z dodatkiem warzyw to naprawdę pyszna rzecz. Tym bardziej, że smakuje super (o ile nawet nie lepiej) na drugi dzień odsmażany na patelni…
Spróbuj również RYŻU SMAŻONEGO z KURCZAKIEM – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.